Számunkra is jó alkalmat adott, hogy elindítsuk videósorozatunkat, amelyben a körülöttünk lévő kincsket szeretnénk bemutatni. Nem kifejezetten az épített dolgokra gondolunk, hanem amiket a Zselictől kaptunk. Elsősorban Somogynak ezen a tájegységén kalauzoljuk el az érdeklődőket állandó túravezetőnk, Fodor István nyugdíjas erdész segítségével. Nem titkolt szándékunk, hogy az erdei sétákra fogékony olvasóinkat elcsábítsuk, és rábírjuk, hogy mozduljanak ki ők is a számítógép elől a „vadonba”. Igen, a városhoz képest vadonnak számít még a Zselic is. Bár az erdei ember éppenhogy ezt fordítva látja.

 

A szép időben, a hatalmas tölgyek, bükkök és hársfák között sétálva az ember fülének szinte fáj a csend. Zajt, csak az ágak között kergetőző szél és a hulló levelek adnak. Néha egy-egy holló is beleszól mély torokhangján: „krok-krok”. Ehhez képest már vétek, ha talpunk alatt megreccsen egy száraz faág.

Első utunk a kardosfai hoteltől indult. Gyalogoltunk néhány kilométert a vitorági erdőig, ahol a völgyekbe besütő nap gyönyörűen világította meg a fák lombját. Itt gombáztunk kicsit és meglestük a védett szúrós csodabogyót. Kis pihenő után pedig Pali betyár sírjára tettünk néhány szál virágot. Részletek a videóban, folytatás hamarosan.

 

Ki is ez a Pali betyár?

Magányos sír áll az erdő szélén Visnyeszéplak határában. Mellette csak egy fakereszt, rajta a felirat: ,,A vármegye katonája lába nyomát sokat járta. Nagy Pál, akit megölt a pipaszár''. Vajon ki lehetett ő, és mit jelent ez a titokzatos felirat?
A Zselic legendás betyárja volt ő, Mészáros Pál néven született ismeretlen időben és helyen, de Nagy Pál néven vált ismertté, hírhedtté. A császári hadseregbe kétszer is besorozták, de mindig megszökött, hazatért a Zselicbe, és a környező megyékben fosztogatott társaival. 1860 körül a pandúrok a környező erdőben lelőtték, sírját azóta is gondozzák a helyiek. De vajon mi köze ennek a pipaszárhoz? Egy egész legenda alakult ki Nagy Pál köré: úgy mondták, hogy őt nem fogja a golyó, csakis egyetlen módon lehet lelőni: egy olyan lövedékkel, amit egy hét éves juharfából készített pipaszárból csináltak, amit ráadásul hét évig pipaként használtak is előtte. Állítólag ezt a nagy titkot megtudták ellenségei is, és ezzel tudták agyonlőni. Hogy milyen legendás ember volt ő, az is mutatja, hogy Visnye falu címerében a mai napig az ő alakja látható.  (geocaching.hu)

Helyszín

Címkék: Fodor István, erdő, Zselic, Somogy, kis szines