lakas

Az ingatlanszakemberek szerint könnyebb eladni a drágább, több tízmilliós házakat és általában ezeket készpénzzel fizetik. A kispénzűek viszont 7-8 milliós lakásokat, házakat vennének, főleg hitelből.

Oláh Miklós, a kaposvári Genius 99 Ingatlanközvetítő vezetője elmondta: régebben az volt a tendencia, hogy minél több hitelt vesznek föl, a vásárló minél kisebb önerővel, most azért megpróbálják minél nagyobb önerővel és minél kevesebb hitelt fölvenni, hogy a későbbiek folyamán a hiteltörlesztés problémamentes legyen.

Az irodában azt tapasztalják, hogy csak lassan közelít a válság előttihez a hitelfelvételek száma. Akkor havonta átlagosan 15-en vásároltak kölcsönből, most feleannyian. A lakáshitelek felvételének száma 2002 után kezdett emelkedni, a statisztikai hivatal adatai szerint 2008 első félévében volt a legtöbb, utána visszaesett. 2010 első félévében országosan még nem tapasztaltak növekedést.

A Stonehenge Bankház somogyi hitelintézetben 10 érdeklődőből 7 ingatlanra fordítaná a hitelt, amit most már csak forintban lehet felvenni. Bán Zsolt, a kaposvári Stonehenge Bankház tulajdonosa elmondta: általában az önerőt azt mindig az eladott ingatlanokból illetve az abból megmaradt szabad részből tudják prezentálni, mindössze 20-25%-os önerővel rendelkeznek az ügyfelek.

A hitelállomány folyamatosan emelkedett az elmúlt 8 évben. 600 milliárdról, 4300 milliárdra. A 2002-eshez képest csaknem hétszeresére nőtt Somogyban is. Egy országos iroda szerint azonban még mindig inkább készpénzzel fizetnek a vevők, a Balaton-parton is.

Bánfalvi László, Otthon Centrum vezetője elmondta: az országos átlag azt mutatja, hogy a készpénzes vevőknek az aránya lényegesen nagyobb, mint a hiteles vevőknek az aránya, igaz ez a Balaton-parton is. Tapasztalataik alapján azonban az ügyfelek leginkább csak 3-4 millió forint hitelt vesznek fel, ha rákényszerülnek.

Címkék: kézpénz, Bán Zsolt, felveszik, Bánfalvi László, Oláh Miklós, tőke, ingatlan, eladó, hitel, kis szines