panel

A 48-as ifjúság útja 40-es épületét most szigetelik. A 38-nál azonban még neki sem álltak. Pedig 2008-ban együtt hagyta jóvá a programot a kormány. A lakók a fűtési szezonra várták a korszerűsítést. Már tavasszal befizették az önerőt. Kiss Jenő elmondta: 350-et már befizettünk, áll a bankban a pénz. Lukács Attila a kaposvári Kossuth Lakásszövetkezet elnöke hozzátette: 2010-12-re biztosítja a pénzt erre a kormány. Ők már nem merik megelőlegezni a kivitelezőknek az önerőt, amíg meg nem érkezik az állami támogatás. Attól félnek, hogy a kormány már az új, szigorított szigetelési technikát fogja nekik előírni. Az országban történt halálos áldozatokat is követelő tűzesetek óta ugyanis szigorú feltételekhez kötik a homlokzatszigetelést. A legújabb tűzvédelmi előírások szerint a franciaerkélyes ablakoknak 1 méter 30 centire kell lenni egymástól.

Lukács Attila elmondta: csak ahhoz kötik a hungarocelt, már csak azokra, amiknél meg van a távolság. A mi házunknál a kilépőknél nincs meg ez a távolság, csak 20-30 centiméter, most itt háromszoros áru szigetetelést kellene biztosítani -tette hozzá a lakásszövetkezet elnöke.

Csak Kaposváron 25 ház felújítását érinti a rendelkezés. Ez több száz millió forintos beruházás. Félő, hogy a háromszoros összeget a lakók nagy része nem tudja majd kifizetni. A miskolci paneltűz amatőr képein jól látszik, hogy a régi szigetelés felfelé vezeti a lángokat. Kérdésünkre az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közölte: A jogszabálytól eltérő kialakítást csak a főigazgatóság engedélyezhet. Ha nem eszerint végzi el a kivitelező a beruházást, a lakók életét is kockáztatja, és a hatóság utólag akár le is bontathatja a homlokzatot. Kaposváron eddig 185 házat szigeteltek. Az országban több ezret. A közlemény arra nem tér ki, hogy a már elkészült beruházások megfelelnek-e az új tűzbiztonsági szabályoknak.

Címkék: távolság, tűzveszély, szigetelés, panel, felújítás, Kaposvár, kis szines