rákász2

Rákász Gergely keze alatt az orgona – az amerikai előadói gyakorlatot követve – nagyzenekarrá változik. Műsorválasztása különleges, átiratai merészek, hangszerelése egyedülálló.

A darabok között elhangzó – szinte a művész védjegyévé vált – zenetörténeti kommentárok tapinthatóvá teszik a művek keletkezésének atmoszféráját, így a hallgatók nem csak a muzsikát élvezhetik, de az adott korszakokból is pillanatképet kapnak.

Legújabb hangversenye „Látványkoncert.” Papp Norbert festőművésszel közösen ezúttal túllépnek a megszokott hangversenykereteken, és képi illusztrációkkal a művészi fogantatás közegébe helyezik a résztvevőket, azt az illúziót keltve, hogy a régi korokban szemlélődünk. A zeneszerző pedig lehet, hogy épp mellettünk foglal helyet, hogy pár szóban megossza velünk benyomásait melyek megihlették. Manapság magától értetődik, hogy a filmekhez zenét írnak, azonban most egyedülálló módon a zenéhez készülnek programba vágó művészi képsorok.

Olyan közel hozzák a klasszikus művészetet, hogy ennél már csak akkor kerülhetünk közelebb, ha magunk is műveljük.

rákász3

Koncert helyszínek:
Premier: Budapest – 2010. szeptember 18. Szombat, 19.30 Uránia Nemzeti Filmszínház
Jegyelővétel: a helyszínen


Paks – 2010. Október 8. Péntek 19 óra – Katolikus Templom (Szent István tér)
Jegyelővétel: Művelődési Központ (Gagarin u. 2.) Tel: 75 519150

Dunaföldvár – 2010. Október 9. Szombat 19 óra – Református Templom (Kossuth. u.)
Jegyek a helyszínen válthatók az előadás előtt

Dombóvár – 2010. Október 10. Vasárnap 19 óra – Római Katolikus Templom (Arany J. tér)
Jegyelővétel: a Dombóvári Hírmondó Szerkesztőségében (Népköztársaság u. 44.) Tel: 74 462880

Kaposvár – 2010. Október 11. Hétfő 19 óra – Evangélikus Templom (Kossuth Lajos u.)
Jegyelővétel: Alexandra Könyváruház – Kaposvár Plaza, Berzsenyi D. u. 1-3. Tel: 82 512346

 

Rákász Gergely 15 évesen adta első orgonahangversenyét, majd az iskolaévek alatt folytatta a koncertezést szerte Magyarországon, mint az „Ország legfiatalabb koncertorgonistája”.

2000-ben indította rendszeres magyarországi turnéit Bach halálának 250-ik évfordulója alkalmából, majd művészeti korszakokat bemutató tematikus hangversenysorozataival, Romantika Light, Barokk Light, Látványkoncert – Mozart & Gershwin, L’Orgue Monumentale, és a közkedvelt Karácsonyi Történetekkel örvendeztette meg a közönséget.

A legutóbbi „VERDISSIMO – La Bella Italia” című műsorát körülbelül harmincezer ember hallgatta meg két év alatt.

„Úgy vélem sok értéket kaptam Magyarországtól, és ha valaki elég szerencsés volt ahhoz, hogy fiatalon világot láthatott és tapasztalatokat gyűjthetett, szeresse annyira a hazáját, hogy a sok jóból amit tanult, hazahozza amit lehet. Szükségem van a magyar levegőre, a magyar földre és a nyelvre, hogy felszabadultan dolgozhassak.”

A művész nem csak templomokban és katedrálisokban játszik, hanem „Iskola Programot” indított, amelynek keretein belül zenés előadásokat tart minden tanuló korosztálynak. Ma ő Magyarország egyik legkeresettebb koncertező művésze.

Címkék: Rákász Gergely, koncert, kis szines