vizirendörök

A gyakorlatok teljesen életszerűek voltak, ugyanis nap mint nap ezt kell tenniük. A legjobban ezúttal a tiszai vizirendészeti rendőrkapitányság kettes számú csapata teljesített.

A legtöbben így képzelik a vizirendőrök munkáját. Ragyogó napsütésben szelik a habokat a motorcsónakkal. Szerdán nem volt ilyen sem az idő, és kézierővel is bizonyítani kellett a 11 csapatnak.

Arra is kiváncsiak voltak, milyen gyorsan eveznek. Általában persze vízben bajba jutottak életéért küzdenek a vizirendőrök. Ember most nem, csak bábu volt a vízben, de kimentették.  Idén összesen 88 esetben kellett 183 embernek segítséget nyújtaniuk a Balatonon.

- Volt már olyan hogí kollegáimnak 120 kilométer/órás szélben kellett menetni olyan vitorlázót, aki igazából még a vezetői engedélyét meg sem kapta, csak levizsgázott és úgy gondolta, hogy ideális körülmények vannak a tavon 120 kilométer/ órás szélnél, amikor kivitte a családját vitorlázni - mondta Bíró Gábor a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Az ilyen bátor vitorlázókat már ilyen nagy hajóval mentik. Ha csak 60 kilométeres szél fúj, akkor mennek értük motorcsónakkal.

- Ezekről a hajókról röviden elmondhatjuk, hogy a '90-es évek végén, 2000-es évek elején szerezte be őket a vizirendészet, illetve régi Wartburg illetve Lada motoros járőrhajókat váltották föl - mondta Karsay Kornél a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferens-helyettese.

Most már 100 lóerős motorokkal száguldanak a Zodiac hajókkal. Ezekről még többet megtudhatnak a Pótkerék című műsorunkból.

Címkék: Karsay Kornél, Bíró Gábor, vízirendőrök, Somogy, kis szines