golya3

Amint arról beszámoltunk, a júniusi hideg idő miatt kitolódó fehér gólya költések fiókáit a vonuló szülők kénytelenek magukra hagyni. Ezek a sok esetben még repülni nem tudó madarak a lakosság és a természetvédelmi hálózat segítségére szorulnak.

golya2

Egy badacsonytördemici fészekről készültek a képek, ahol két gólyafiókát kellett emelőkosaras daruskocsival lehozni a fészekből. Az azonnali beavatkozásra azért volt szükség, mert bejelentés érkezett a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósághoz arról, hogy a madarakat két-három napja magukra hagyták a szülők. A nemzeti park őrszolgálata az E.ON-Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. munkatársaival és daruskocsijával azonnal a helyszínre sietett, és lehozták a fiókákat.

golya1

A beavatkozás időszerű volt, mert a kényszerűségből magukra maradt fiókák már annyira éhesek voltak, hogy a saját, korábban visszaöklendezett köpetüket (a táplálékállatok emészthetetlen szőréből, csontjaiból, szálkáiból és pikkelyeiből, kitinelemeiből álló gombócok) ették!

A madarakat a nemzeti parki őrszolgálat az MME Fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomására szállította, ahol a lesoványodott állatok szakszerű ellátásban részesültek, és már maguktól esznek. A mentett állatok itt fognak kitelelni, és csak jövő tavasszal, a vonuló gólyák hazaérkezésekor lehet elengedni őket.

Sajnos van még egy mentésre váró fészekalj, az őröknek és az áramszolgáltató munkatársainak Ősi községbe kell kivonulnia egy hasonlóan bajban lévő fészekhez.

Forrás: MME

Címkék: Badacsonytördemic, gólya, kis szines