A munka során a Balaton és a Kis-Balaton nyílt vizét, a Tapolcai-medence és a Balaton-part növényzetét, továbbá a Sárvíz völgyének és Zánka-Dörgicse környékének domborzatát mérik a levegőből.

A gép nem csak hagyományos légifelvételeket, hanem egy pásztázó lézer segítségével finom domborzati modelleket, valamint a színek numerikus vizsgálatára alkalmas úgynevezett hiperspektrális képeket is készít. Ez utóbbiakat a parti nádas növényeinek és a vízben lebegő algák mennyiségének vizsgálatára fogják felhasználni.

- A légi felmérés adatait feldolgozva mérjük a nádasokon belül a gyékény és a sás, az ép és a pusztuló nádasok kiterjedését. Partnerünk, a Skóciai Stirling-i Egyetem munkatársai a légi felmérés adatait arra fogják használni, hogy a tó vízminőségének műholdas nyomon követéséhez eljárásokat dolgozzanak ki. -közölte Bíró Péter, az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet igazgatója.

forrás: greenfo.hu

Címkék: Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, NERC, Angol Környezetvédelmi Kutatási Tanács, Tapolcai-medence, Bíró Péter, Kis-Balaton, MTA, Balaton, kis szines