2010. tavaszán kezdődött a felújítási munka, melynek eredményeképpen egy komoly technikai hátteret biztosító új európai szintű szabadtéri színpad várja a siófoki nyár vendégeit. Az 1500 néző befogadására alkalmas előadóhely a felújításnak köszönhetően különleges fény-, hang- és látványtechnikai megoldásokkal kápráztathatja el közönségét.

Egy színpad csodálatos élete

A Balaton első szabadtéri színpadának építése több mint 60 éve, 1949-ben kezdődött, miután a városvezetők felismerték, hogy hatalmas az igény a térségben a szabadtéri előadások, koncertek iránt. A Kálmán Imre Szabadtéri Színpad létrehozása óta többször átesett többféle átalakításon, a legmélyrehatóbbon a 70-es években, amikor a színes műanyagszékes nézőtér épült.

Ebben az időszakban a Magyar Televízió legnézettebb műsorát, a Táncdalfesztivált is innen közvetítette, de erről a színpadról indult útjára a Hallo itt Balaton esztrádműsor, amelyben olyan későbbi nagy nevek, mint Koós János, Kovács Kati, Hofi Géza, Bilicsi Tivadar, Korda György is megalapozták későbbi karrierjüket. A Kálmán Imre 100. születésnapja alkalmából rendezett operett fesztivált Európa számos TV társasága közvetítette, így a színpad produkciója által külföldön is ismertté vált a Balaton és annak fővárosa, Siófok.

Az idő múlásával szükségessé vált egy teljes, minden egységre kiterjedő felújítás, ehhez nyújtott segítséget az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében elnyert 222 millió forint.

Siófok a rivaldafényben

Ma a főváros után Siófok bonyolítja a legnagyobb turisztikai forgalmat Magyarországon, így az ország kulturális életében betöltött szerepe is kiemelkedő. A térségbe látogatók elvárják a különleges, színvonalas szolgáltatásokat, és esti szórakozásuk kiválasztásához is a legjobb lehetőségeket igénylik.

A város e tekintetben sem hagyja cserben vendégeit. A Siófoki Nyári Estéken, a Siófolk Fesztiválon és a New Orleans Jazz Fesztiválon kívül Siófok ad otthont a Stefánia Fesztiválnak is, mely néhány napra, augusztus 5-től 8-ig a Monarchia békebeli világát varázsolja a Balaton-partra. A fesztivál programjában fontos szerepet kapnak a zenés-táncos produkciók, amelyek idén már igénybe vehetik a megújult színpad különleges technikai lehetőségeit.

Dr. Balázs Árpád, Siófok polgármestere is stratégiai szerepet tulajdonít a fesztiválokat szolgáló korszerű színpadtechnikának: „Részben a nyári rendezvénysorozatoknak köszönhető, hogy Siófok kinőtte a turisztikai központ szerepkörét. A most átadásra kerülő színpad komoly segítséget nyújt abban, hogy Siófok hosszabb távra is fontos kulturális központtá váljék. A kultúra és a turizmus találkozási pontját hozzuk létre városunkban.”

A ritmus ünnepe

A megújult Szabadtéri Színpad különleges átadó ünnepséget érdemel. A „magyar tánc utazó nagyköveteiként” ismert ExperiDance tánctársulat előadása méltó nyitánya a színpad debütálásának, hiszen a mintegy két órás produkció a tánc, jelmezek, fényjáték és persze a zene különleges, érzéki kavalkádja.

Címkék: Siófok, nagyszínpad, Balázs Árpád, kis szines