A brit Sheffield Egyetem tudósai két, az adott betegségben szenvedő, illetve egészséges emberekből álló tesztcsoportot vizsgáltak, hogy feltérképezzék ivási szokásaikat.

Azt találták, hogy azok a páciensek, akik nem vetik meg az alkoholt, gyakran tapasztalták az ízületi fájdalom mérséklődését.

A tanulmányban 873 beteget vizsgáltak reumás ízületi gyulladással (RA), illetve 1004 olyan embert, akiknél nem állt fenn e betegség. Mindkét csoport beszámolt arról, milyen gyakran fogyasztottak alkoholt a tanulmány előtti hónapban. A részletes kérdőív kitöltését követően a résztvevőket röntgen és vérvizsgálat alá vetették, illetve megvizsgálták izületeiket.

James Maxwell, reumatológus főorvos, illetve a tanulmány vezetője részletezte az eredményeket. „Rájöttünk, hogy azok a betegek, akik gyakrabban fogyasztottak alkoholt, kevésbé komoly tünetektől szenvedtek, mint azok, akik soha vagy csak ritkán ittak az adott időszakban.”

A röntgen azt mutatta, hogy kisebb mértékű az izületek sérülése, a vérvizsgálatból pedig kiderült, hogy kisebb a gyulladás is, emellett enyhébb fájdalmak és duzzanat jellemezte ezen betegek izületeit.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az alkoholfogyasztás miként csökkentheti a reumás ízületi gyulladás súlyosságát, és kinél, miért alakul ki a betegség. A reumatológus szerint „van néhány bizonyíték, mely azt mutatja, hogy az alkohol elnyomja az immunrendszer aktivitását, és ez befolyásolhatja azokat a folyamatokat, amelyek során a reumás ízületi gyulladás kialakul. Akinél pedig már kifejlődött a reumás ízületi gyulladás, ott lehetséges, hogy az alkohol gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása játszhat szerepet tünetei mérséklődésében – tette hozzá.

A szakértők szerint további kutatások szükségesek ahhoz, hogy az eredményeket megerősítsék, illetve tovább kutassák, az alkohol miként és hogyan hat a reumás ízületi gyulladásra.

Kockázatok és előnyök

Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy elsősorban az alkohol csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát. Hasonlóképpen, a jelenlegi tanulmányban az alkoholt nem fogyasztók esetében négyszer valószínűbb volt a reumás ízületi gyulladás kialakulása mint azoknál, akik a tanulmány előtti egy hónapban több mint tíz napon át nem csak vizet ittak.

Az izületi gyulladást zászlajára tűző brit intézet, az Arthritis Research UK – hozzájárult a kutatás finanszírozásához is –, szóvivője ugyanakkor hangsúlyozta: „nem szeretnénk, ha a reumás ízületi gyulladásos betegek úgy fognák fel ezt az egészet, hogy gyakran, nagy mennyiségű alkoholt kell fogyasztaniuk, hiszen ez káros lenne az egészségükre.” Sőt, néhány reumás ízületi gyulladást kezelő gyógyszer, mint például az immunszupresszáns (immungátló) szer vagy a metotrexát, károsíthatja a májat, amennyiben nagyobb mennyiségű alkoholt isznak rá.

Címkék: alkohol, kis szines