A hőség miatti piros - azaz a legmagasabb, harmadfokú - riasztást kedden valószínűleg a közép-magyarországi, közép- és nyugat-dunántúli, valamint a dél-alföldi régióban adják ki, mivel a napi középhőmérséklet 27 Celsius foknál magasabb lehet. Az ország többi részén narancssárga riasztás várható, mivel azokon a területeken is valószínűleg 25 foknál magasabb lesz a napi középhőmérséklet.

Szerdára - az OMSZ honlapján található előrejelzés szerint - a dél-dunántúli régió kivételével mindenhol harmadfokú riasztás várható. Fodor Zoltán azt is elmondta, hogy a harmadfokú figyelmeztetést akkor szokták kiadni, ha legalább három napig várható tartós meleg, márpedig most a hétvégéig garantálható a hőség. Hozzátette: kedden a maximumhőmérséklet több helyen elérheti a 35, csütörtök-pénteken pedig akár a 37 Celsius fokot is.

hőség

A napi középhőmérséklet hétfőn is több helyen meghaladta a 25 fokot, és az OMSZ szerint már kedden lesz olyan terület is, ahol 27 fok körül alakul az átlag. Az OMSZ munkatársa megemlítette, hogy éjszaka sem nagyon hűl le a levegő, emiatt a helyzet napról-napra "romlani" fog. Péntek már az éjszakai átlaghőmérséklet is 20-25 fok körül alakulhat.

Kedden a közép-magyarországi és a dél-alföldi területek kivételével az egész országban lehet számítani zivatarokra is, amelyeket erősebb széllökések és jégesők kísérhetnek. A zivatarok sem hoznak azonban felfrissülést, mivel nő a levegő páratartalma.

Az árnyékban hűsölnek az utasok a kaposvári vasútállomáson. Ezért csak az utolsó pillanatban szállnak be. De a mozdonyvezetők is szívesen hűtik magukat fagyival. A vezetőfülkék ugyanis hamar felmelegszenek. A vasúttársaság azonban odafigyel a dolgozóira. A hőségriadó miatt munkaátszervezéssel is védik a dolgozókat a hőgutától.

- Mi védőital biztosításával, a dolgozóknak kézkrémet, UV védő krémet tudunk adni, a folyamatos védőitalellátás biztosított - mondta Helmeczi Mihály, kaposvári csomópontvezető.
A sínek hőmérsékletét is folyamatosan figyelik. Kedd délelőtt 37 fokos volt. Ha 50 fokra emelkedik, elgörbülnek a sínek, ezért sebességkorlátozást vezetnek be.

EFFOT

Még csak a palacsintát sütik ebben a büfében. Az olaj már forró, és nemsokára a kemencében is sül a pizza. Az itt dolgozók azt mondják: olyan, mint egy szauna. A nap végére egy kilót fogynak. Csakúgy, mint az építkezéseken dolgozók. A nehéz fizikai munka közben előírás a védőital és az óránkénti 10 perc árnyékos pihenő. Ez az idő csak a vízparton elviselhető. Ott sem az úszómesternek.

- Sajnálom azokat, akik dolgoznak, főleg kint, nagyon jó itt bent a vízben - mondta Csordásné Rónai Tímea. Keddtől este kilencig tart nyitva a kaposvári és a marcali fürdő is. Még a Balatonon is melege volt a fürdőzőknek. A legtöbben folyamatosan a vízben hűsöltek és sokkal több folyadékot ittak.

- Elég jól fogy a sör az üdítő. Szomjasak az emberek, a hidegre ki vannak éhezve - mondta egy strandoló. Jelenleg narancsriasztás van érvényben a Dél-Dunántúlon, Ez azt jelenti, hogy a napi átlaghőmérséklet 25 fok. Szerdától a piros jelzést is elrendelhetik, az országban mindenhol kiadták már.

Az ÁNTSZ szakembere azt mondja: az már veszélyhelyzet. Az egészségesek szervezetét is megviseli a nagy meleg. Kerüljük a napot, és igyunk sokat - mondja.

- Ne igyunk olyan folyadékot, amelyik vízhajtó, kávé, tea, cukros üdítő. Szeretném a fiatalok figyelmét felhívni hogy az energiaitalok és az alkohol fokozza a szervezet kiszáradását - mondta Dr. Jankocich Judit. Az ÁNTSZ egyelőre másodfokú hőségriadót fújt, a statisztikák szerint ilyenkor akár harmadával is nőhet az elhalálozás.

A meleg nemcsak az emberi szervezetet viseli meg, hanem a vezetékeket is. Kedd délután több helyen áramkimaradás volt a meleg miatt Kaposváron. A következő napokban még melegebb várható egy afrikai áramlatnak köszönhetően.

- Fokozatosan, mindennap egy kicsit melegebb lesz, a 35 fokot eléri a legmagasabb hőmérséklet - mondta Horváth Ákos. Vasárnap egy hidegfront érkezik, amely kicsit felfrissíti a levegőt.  

Címkék: hőségriadó, harmadfokú, OMSZ, kis szines