hoseg3

A hőségriasztást azért kellett elrendelni, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint vasárnap az ország öt régiójában - Észak-Magyarország és Dél-Dunántúl kivételével - a középhőmérséklet eléri a 25 fokot.

Így másodfokú riasztás van érvényben Közép-Magyarországon, Közép-Dunántúlon, Nyugat-Dunántúlon, Észak-Alföldön és Dél-Alföldön.

Jövő héten tovább növekedhet a napi középhőmérséklet, hétfőn és kedden főként a Dunántúlon és a középső országrészben több helyen 26 fok körül alakul a napi középhőmérséklet, szerdától az ország döntő részén 26, helyenként a 28 fokot elérő középhőmérséklet is valószínű - hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ.

Azt javasolják, hogy aki teheti, a kánikulában a déli órákban tartózkodjon hűvös helyen. A lakások felmelegedése úgy akadályozható meg, ha az ajtók, ablakok zárva maradnak. A szellőztetést az esti órákra érdemes halasztani.

Az elveszített folyadékot folyamatosan pótolni kell. Az idősekre, betegekre és a kisgyermekekre különösen oda kell figyelni. A kirándulók, utazók, nyaralók mindig vigyenek magukkal elegendő folyadékot - javasolta a tisztiorvosi szolgálat.

Ez veszélyes az egészségre, már ma is 20-25%-kal többször hívták a somogyi mentősöket rosszullétekhez. Kora délután, a Honvéd utcai csomópontban 39 fokot mutat a hőmérő.

- Csak ha muszáj, akkor jövök ki napra, egyébként bent vagyok a lakásban - mesélte Juhász Antalné.

Az idősek többsége azonban mégis bátran kimerészkedik. - Hát tűrhető, épp most nézem, 39 fok van. Azon csodálkozok, hogy az én szívem kibírja. Isten bizony - mondta Sárközi Mária. - Én azért kimegyek akkor is, mert mindennap kell azért fél óra, egy óra séta - mesélte Kiss Mihály.

A mentőket ezért sokszor hívják. Most éppen a piacnál lett rosszul valaki. De a Balaton-partra is sokat kell vonulniuk. - Gyakorlatilag az elmúlt 3 napban 20-25 százalékkal megemelkedett a hívás számunk, és ez gyakorlatilag a 20-25 százalékon belül főleg a rosszullétek szaporodtak meg - mondta Rákóczi Ferenc megyei irányítási vezető, OMSZ.

A kaposvári kórház sürgősség osztályán a betegeknek is vizet adnak. Itt is nagy a forgalom.
- Kint voltunk a telken, és valószínű, ott s akkor fájt a feje tarkója, elsápadt hányt. Elvittem a háziorvoshoz és az mentőt hívott - mesélte Szalontai Zoltánné.

- Hogy hánytam, akkor már mindjárt jobban lettem - tette hozzá Szalontai Zoltán.
Sokan baleset miatt kerülnek ide. De a szív- és érrendszeri betegeket is megviseli a kánikula. Ezért óvatosságra intenek mindenkit.

- A déli nagy melegben ne csináljanak semmilyen fizikai munkát, ne tartózkodjan kint a nagy melegben. Amennyiben mégis szükséges, a tűző napon védjék magukat, különböző ruházattal illetve fejfedővel, valamint a fokozott folyadék fogyasztás az, ami ilyenkor segíthet - mondta Dr. Szvitán Gábor, szakorvos.

Ma csaknem 50 ezer liter vizet locsolt a Városgazdálkodási Zrt. autója a kaposvári utakra. A héten mindennap ezt teszik majd. A meteorológiai szolgálat ugyanis ma másodfokú hőségriadót rendelt el a Dél-Dunántúlra. Az ország 5 régiójában már a legmagasabb, harmadfokú van érvényben. Holnaptól az ÁNTSZ szerint a Dél-Dunántúlon elrendelhetik a piros riasztást, ez már katasztrófahelyzet.

Címkék: Időjárás, hőségriasztás, OMSZ, kis szines