A gazdák nem tudnak a földekre menni, a repcét betakarítani. Száz milliós lehet a veszteségük. A közútkezelőnek nincs pénze az ideiglenes hídra.

Több méteres lyukat vájt a megáradt patak a hídba június közepén Sörnyepuszta határában. A gazdák azóta nem tudják elérni földjeiket.

hidak

Most a gazdák a saját pénzükből kényszerűségből ideiglenes átjárót ácsolnak, gerendákból.

Az újjáépítéshez tervezés és engedélyek kellenek. Ez több hónapig is eltarthat. Addig kerülőutat jelöltek ki, amit térképünkön láthatnak. Somogysárd, Mezőcsokonya, Hetes, Csombárd, Somogyfajsz útvonalon kellene megközelíteniük a földeket. Ez csaknem 30 kilométer oda és 30 vissza. Ráadásul a mezőgazdasági gépek 30-cal mennek.

Ez csaknem 100 milliós kárt okozna. A másik lehetőség egy ideiglenes híd állítása. A gazdák azt mondják, ők megelőlegeznék ezt, de utána bíróságon kérnék vissza az államtól. A leszakadt híd egyébként több településen is gondot okoz. A körjegyzőség falvait is elvágta egymástól.

A környéken egyébként szinte minden átfolyót elvitt az ár. Itt Újvárfalva-Nadalos határában is elmosta az eső a hidat. Erre kért vis maior támogatást az önkormányzat.

Terkep

Címkék: Sörénypuszta, károk, határ, kis szines