Mivel a napi átlaghőmérséklet meghaladja a 25 °C-t, ezért dr. Falus Ferenc országos tiszti főorvos 2. fokozatú hőségriasztást rendel el péntektől. A déli órákban tartózkodjunk hűvös helyen. A lakások felmelegedését úgy akadályozhatjuk meg, ha becsukjuk az ajtót, ablakot és besötétítünk.

Este, éjszaka szellőztessük át a helyiségeket friss levegővel. Az elveszített folyadékot folyamatosan pótolni kell. Az idősekre, betegekre és a kisgyermekekre különösen figyeljünk oda.

A kirándulók, utazók, nyaralók mindig vigyenek magukkal elegendő folyadékot. A szokatlanul hüvös és esős május után a hirtelen beköszöntő, rendkívüli meleg nagyon megviseli szervezetünket, amihez hozzájárul az árvizes területeken a védekezók fáradtsága, kimerültsége.

Ezert kérjük, hogy mindenki fokozottan tartsa be az egészségmegőrzésre vonatkozó tanácsokat. Az országos tiszti főorvos felhívja az egészségügyi intézmények, a mentőszolgálatok, az önkormányzatok figyelmét is, hogy az egészségünket érintő megelőző intézkedéseket tegyék meg. Így többek között az esti órákban, ahol szükséges, locsolják a közterületeket, illetve tegyék közzé az igénybe vehető légkondicionált helyiségek listáját.

A hőség miatt narancs színű riasztás van érvényben egy régió kivételével (Észak-Magyarország) hazánk teljes területén, ugyanis az UV-B sugárzás nagyon erős. A melegfront okozta fejfájás és fáradékonyság is nehezíti a munkavégzést, csökkenhet koncentrációképesség. Továbbá fokozódik a szívinfarktus kialakulásának kockázata, a fülledt időben gyakoribbak a gyulladásos fájdalmak is.Megnő a levegő pollenkoncentrációja is a nap folyamán, ezért felerősödnek az allergiás panaszok.

vizes

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint a napi középhőmérséklet a hétvégén - az északkeleti megyéket leszámítva - 27 fok felett várható, a maximum értékek 33 Celsius fok közelében lehetnek.

Tanácsok hőséghullám idejére

Kerüljük a meleget!

- Napközben tartsa az ablakokat csukva, használjon függönyt vagy egyéb sötétítőt.

- Lehetőleg éjszaka szellőztessen. Csak a szükséges mértékben használja az elektromos készülékeket (még a világítást is). Ha van légkondicionáló berendezése, ennek működtetése idején tartsa csukva az ajtót és az ablakot.

- Ha a fent említettek nem valósíthatók meg, lehetőség szerint töltsön el legalább 2-3 órát légkondicionált helyen.

- Kerülje a megterhelő fizikai munkát, tartózkodjék árnyékban a legmelegebb órákban.

- Már most gondoljon arra, hogyan hűtheti lakását a jövőben („hideg” festék, párologató, zöld növények).

- Tartsa testhőmérsékletét alacsonyan, és fogyasszon sok folyadékot, előzze meg a kiszáradást!

- Gyakran zuhanyozzon vagy fürödjön langyos vízben. Használjon vizes borogatást, hűtse lábát langyos vízben. Viseljen világos, természetes alapanyagú, bő ruhát. Ha a napra megy, viseljen széles karimájú kalapot és napszemüveget.

- Rendszeresen fogyasszon folyadékot, ne várja meg, míg szomjas lesz! Ne fogyasszon alkoholos és magas cukortartalmú és koffein tartalmú ital!

- Ha rendszeresen szed gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát, hogyan befolyásolják a gyógyszerek a folyadék szükségletet.

- Ellenőrizze testhőmérsékletét!

- Tárolja gyógyszereit megfelelő hőmérsékleten!

- Keresse fel orvosát, ha krónikus betegségekben szenved, vagy többféle gyógyszert szed.

- Ha bármi szokatlan tünetet észlel, azonnal forduljon orvoshoz!

Fontos megjegyzések

- Figyelje a szobahőmérőt! Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39 oC közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli - nem javasolt a túlzott légkondicionálás. A ventillátort csak rövid ideig lehet használni, mivel kiszárítja a szervezetet! Fontos a fokozott folyadékpótlás!

- Ha elindul otthonról, vigyen magával 1 liter vizet!

- Pótolja az izzadással elvesztett sót is! A vízivás sópótlás nélkül veszélyes lehet!

- Ne feledje: az alkoholos és cukros italok vizet vonnak el a szervezetből, fokozzák a szomjúságot, a koffein vízhajtó hatású!

- A lázas betegekre különösen oda kell figyelni! Fokozattan ügyeljünk a lázas gyermekek folyadékpótlására!

- Fontos tudni, ha a testhőmérséklet 38 fok fölé emelkedik, az már káros az egészségre. 39 fok felett hőguta! 40 fok felett életveszélyes állapot!

- Ha a szobahőmérséklet 25 fok fölé emelkedik, célszerű a gyógyszereket hűtőben tárolni akkor is, ha ez nincs ráírva a dobozra.

Címkék: hőség, ÁNTSZ, kis szines