Madarak 2

A napokban több helyen is tapasztalták, hogy a madarak igyekeznek meleg helyre húzódni, például a lakásokba. Egy ilyen kis rés is elég lehet egy madárnak, hogy meleget keresve a lakásba repüljön. Hétfőn a Toldi lakótelepen ez történt. - Reggel jöttem ki a konyhába és egyszercsak éreztem, hogy valami nekirepül a lábamnak, és nagyon megrémültem, kiszaladtam és utána néztem vissza és egy madár volt ott.

A másik szobában próbált kirepülni az abalakon, de a függönyön fent akadt. Még egy fotó is készült róla. Végül törölközővel megfogták és szabadon engedték. - Nem tudtuk elképzelni, hogy milyen madár lehet, mert nem hasonlított semmire, ezért megnéztük itthon a madárhatározóban és a feje alapán egyből felismertük, hogy ez egy sarlósfecske - mondta el a madárbarát lakó. A fecskéknek ez különösen nehéz időszak, ugyanis repülő rovarokkal táplákoznak. Vagyis ilyenkor nem tudnak mit enni. Ám a vihar a fákat is megtépte, és sok fészek is áldozatul esett.

Madarak 1


Máté Sándor, a Magyar Madártani Egyesület kaposvári helyi csoportjának elnöke így fogalmazott: - Hogyha találnak egy leesett, ázott maráfiókát, akkor azt begyűjtik, össszeszedik, megszárítják, esetleg próbálnak neki táplálékot adni, amit esetleg elfogad, gondolok itt apró rovarokra, vagy éppen főtt tojás fehérjére.

A madártani egyesület közelményben arra is felhívta a figyelemet, hogy a fecske fiókákat akár csipesszel is megpróbálhatjuk etetni, illetve tálkában lisztkukacot, kis darab marhahúst lehet kirakni az idősebb madaraknak.

Címkék: kis szines