Az MKK nemrég egy felhívást tett közzé Önkormányzatok, iskolák, civil szervezetek, utasok, lakosok, vállalkozások részére vasúti megállóhelyek és állomások környékének rendezésére. A jelentkezés feltétele, hogy évente kettő alkalommal kell a programban részvevőknek 2010. augusztus 30-ig környezetszépítési akciót szervezni az állomás/megálló környékén.

Az MKK Nem pénzben, hanem fogyóeszközben – ezt az igényt is a http://mkk.zpok.hu/hirlevel/vonattal1004.htm címen található- támogatja az akciót, melyre folyamatosan lehet honlapján jelentkezni. A programban résztvevőknek A jelképes örökbefogadás tényét emléktáblával nyilvánítják majd ki, és a táblát kis ünnepség keretében a megálló falára helyezik. Az örökbefogadás előtti és utáni állapotot fotóval kell dokumentálni a támogató KVVM számára.

A várt határidő lezárása után első körben a vártnál jóval több vasútállomásra/megállóra érkezett be érdeklődés, köztük jónéhány tényleges örökbefogadási szándék is az üres állomásépület átvételére, hasznosítására. Többen ajánlottak fel komoly karbantartási munkákat és pénzbeni hozzájárulást is. Szemételtakarítást, növényesítést szinte minden résztvevő vállalt.

Név szerint az alábbi állomások/megállók rendbetételére jelentkeztek:

Békés megye: Fábiánsebestyén, Gádoros, Szarvas
Fejér megye: Dinnyés
Heves megye: Aldebrő, Hevesvezekény
Jász-Nagykun-Szolnok: Abádszalók, Karcag-Vásártér, Kunhegyes
Pest megye: Biatorbágy, Kelenföld, Pilisvörösvár, Szentmártonkáta, Királyrét-Morgó (kisvasút)
Somogy megye: Kapostüskevár
Veszprém megye: Bakonygyirót, Kádárta, Porva-Csesznek, Vinye, Eplény
Budapest: Budatétény, Barosstelep

Az egyesület a Verebély László Vasúttörténeti Egyesület is csatlakozott a projekthez, így április 24-25-én környezetrendezést tart Kapostüskevár megállóhely területének kaszálásával, majd a közeljövőben virágok kihelyezésére és elültetésére is sor kerül. Valamint tovább folytatódik a magyar vasútak megbecsüléséért folytatott értékmentő és megőrző munka a megállóhelyen, illetve májusban a Kaposvár állomáson kiállított gőzmozdony állagmegőrzési munkálataival, melyről később tájékoztatást ad az Egyesület a Magyar Vasútért és Gőzmozdonyokért Egyesülettel közösen.

A Verebély László Vasúttörténeti Egyesület folyamatosan várja azok jelentkezését, akik segíteni tudnák a civil csapatot a vasúti megállóhely jobbá tételében és esetleges felújításában, továbbá önkéntesek jelentkezését is várja a megálló környezetének további folyamatos rendezéséhez is.

Címkék: kis szines