Technika verseny

A technika órákon egyre inkább napjaink modern eszközeit barkácsolják a gyerekek. Ám közben egyre kevesebb a technika óra. Hét csapatból a fonyódiak lettek a legjobbak.

Tavaly napkollektorral működő helikoptert készítettek a nyolcadikosok. Idén az elektronikában kellett jeleskedniük. Most már a tolvajok is félhetnek tőlük, ugyanis ajtóriasztót barkácsoltak a fiatalok. Komoly forrasztási ismeretek kellettek hozzá. Persze könnyű ez akkor, ha nem esik messze az alma a fájától. Több fiatalnak ugyanis a szülei is "ezermesterek".
A megye legjobbjai között két lány is volt. A tanárok szerint a diákoknak egy ilyen verseny nagy kihívás. Prof. dr. Rosta István, tanszékvezető egyetemi tanár szerint azért okoz nehézséget mindez, mert kevés lehetőség van a közoktatásban a technika tanítására.

A kicsik még heti kétszer barkácsolhatnak, a nyolcadikasoknak viszont csak két-három hetente van egy technika órájuk.
Meződiné Verebes Györgyi, megyei technika szaktanácsadó elmondta: különösen szükség lenne mindenkinek otthon is a munkában, hogy tudjon saját maga valamit elkészíteni. Ez szerinte nagyon rossz hátralépés.

A technikatanárok országos egyesülete folyamatosan lobbizik annak érdekében, hogy a technika tanítása a helyére kerüljön.

Címkék: technikaverseny, oktatás, kis szines