fabalhé

A fát hozó vállalkozó viszont azt mondja, ő mindet leszállította. Az igazságügyi szakértő tapasztalatai szerint gyakran károsítják meg az embereket tűzifával. A legtöbben azonban nem tesznek feljelentést.

Ömlesztve hozták a tűzifát Fésüs Lajosnak. Amikor szépen összerakták, feltűnt, hogy kevesebb. Ezért lemérték. - Az, amit hoztak az 2,88 század köbméter és fizettem 5 köbmétert - mondja a károsult.

Mi is megmértük. Valóban kb. 2,8 köbméter. A vásárló viszont csaknem kétszer annyit fizetett ki. Számlát is kapott róla. Öt köbméter, 52 ezer forint. Hivatalos levelet írt a vállalkozónak, hogy kártalanítsa.

- Én azt írtam ennek a fiatalembernek, amennyiben a hiányzó fát leszállítja, akkor részemről befejezettnek tekintem az ügyet - fogalmazott Fésüs.

Mivel nem történt semmi, ezért elment a rendőrségre. Ott azt mondták neki, hogy polgári peres eljárásban érvényesítheti az igazát. Megkerestük a kiskorpádi vállalkozót is. Azt mondja, ő a kifizetett mennyiséget szállította.

- Közösen lemértük, megmértük az autón a mennyiséget, 2,10x3,5 m és volt egy 40-es oldalmagasság, ez tartalmaz három ömlesztet köbmétert. Megmértünk egy 94 centis magasságot, átlagoltunk, tehát még több is, mint öt ömlesztett köbméter.

A fogyasztóvédőktől megtudtuk: a vállalkozónak jegyzőkönyvet kellett volna fölvennie a panaszról. A vásárlónak pedig, mivel átvette, két tanúval kellene igazolnia, hogy a szállított fa kevesebb, mint amennyit kifizetett.

Az igazságügyi szakértőt tavaly több ilyen esethez is hívták. Azt mondja: gyakori a fogyasztók megkárosítása.

- Ömlesztve, különböző módon lehet hozni a fát, úgy is, hogy nagy ívbe ráengedjük és akkor nagy arányú hézag képződik, úgy is lehet, amit nagyon sokan a korrekt, tisztességesen eljáró iparosok ma tesznek, hogy mérhető alakzatban szállítják ki a fát - fogalmazott dr. Spingár Ferenc, erdőmérnök, igazságügyi szakértő.

A legtöbben rá sem jönnek az átverésre, vagy ha kicsi a kár, nem tesznek feljelentést.

Címkék: fogyasztóvédelem, kis szines