Biogáz

Az engedélyeztetés után idén elkezdődhet a beruházás. A Rákóczi Stadiont és a városi fürdőt pedig a cukorgyár látná el biogázzal.

A Cukorgyár fűtését 3 éve egy biogázüzem szolgáltatja. A gázfelhasználásuk felét tudják ezzel kiváltani. A jövőben több városi létesítmény is innen kapná a gázt. A tervek szerint a futballpályának is fogunk adni biogázt. A központi fűtésre és a melegvíz-ellátásra.
A városi fürdőt is onnan fűtenék. A tervek megvannak, az engedélyekre várnak. Szeles Zoltán, a Magyar Cukor Zrt. főmérnöke elmondta, a gyárnak az előnye az, hogy a fermentorokat nem kell leállítani, teljesen a kampány és a központi fűtés befejezése után sem. Egész évben lehet működtetni. Ennek az az előnye, hogy az újraindítás kockázatát kiküszöböljék.

A Füredi laktanya melleti területre biogázüzemet terveznek. Az önkormányzat évek óta keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel függetleníteni tudja magát a gáz és energiaszolgáltatótól - mondta el Szita Károly polgármester. A területre vonatkozó adás-vételi szerződést aláírtuk - tette hozzá Szita Károly. - Az engedélyzetetési terveket benyújtották a beruházók. Fél év múlva elindulhat a beruházás és 2011 őszén használhatjuk is a jelenlegi gázárnál jóval olcsóbb bioenergiát.  

Első körben Kaposvár 6800 távfűtéses lakását fűtenék ezzel az energiával. Az önkormányzat több intézményébe tervezi a megújuló energia bevonását. A Klebelsberg kollégium tetejére például napkollektorokat szerelnének, amelyek az intézmény teljes fűtését és áramellátását biztosítaná.

Címkék: kis szines