Hókotró

Arasznyi hóra ébredtek a kaposváriak, de jelenleg olvad.

A meteorológiai szolgálat tegnapi előrejelzésének megfelelően éjjel kezdett havazni Somogyban. Reggelre mintegy 8-10 centiméter friss hó hullott. Eddig fennakadásról nem tudunk, a Magyar Közút gépei folyamatosan takarítják és sózzák az utakat.

A közútkezelő 26 munkagépe dolgozik hajnal óta Somogy útjain. Jelentésük szerint éjszaka Marcaliban 8 centiméter, Kaposváron 2, Szántódon pedig 1 centiméter csapadék hullott.
Az utak jelenleg latyakosak, hókásásak és csúszósak. A hó és a jeges út eddig nem okozott sehol sem fennakadást.

A met.hu figyelmeztetése szerint a Dél-Dunántúlon helyenként gyenge ónos eső vagy szitálás várható. Helyenként 24 óra alatt 5 centimétert meghaladó friss hó várható. Az északnyugati országrészben ennek a kétszerese is leeshet.

A katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletén megtudtuk Mikén egy terepjárót húztak ki az árokból a kadarkúti tűzoltók. Szegerdőnél pedig egy bort szállító nyergesvontató csúszott az árokba. Sérülés egyik helyen sem történt.

A Kapos Volán járatainak menetrend szerinti közlekedésében a reggeli csúszós útviszonyok jelentősebb zavarokat nem okoztak - tájékoztatott Kovács Melinda a Kapos Volán Zrt. vezérigazgatói asszisztense. A kritikusabb útszakaszokon az autóbuszjáratok jellemzően 5-10 perces késéssel közlekedtek.

A síkos útszakasz miatt az 5.56 és a 6.51 órakor Somogygesztiből, a 6.07 órakor Somogyvámosról, az 5.40 órakor Marcaliból, illetve az 5.40 órakor Balatonboglárról induló autóbuszjáratok jelentős, 60 percet meghaladó késéssel érkeztek be a megyeszékhelyre.

A Bonnyapusztáról 5.25 órakor Siófokra közlekedő autóbuszjárat a zicsi tető takarítatlansága, síkossága miatt csak Zicsig tudott közlekedni. Ladon egy, az úton keresztbe fordult teherautó akadályozta a forgalmat, ezért a Barcs és Kaposvár között közlekedő két autóbuszjárat 80, illetve 75 perc késéssel közlekedett.

A forgalmi zavarokból eredően a Kaposvár- Szilvásszentmárton és a Kaposvár – Szenna között közlekedő autóbuszjáratok összevonására is sor került. Megközelíthetetlen település nem volt, azonban egy reggeli autóbuszjárat Felsőbogátpuszta érintése nélkül közlekedett.

Csapó József a Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta: az első töröcskei járat 25 perces késéssel érkezett meg a végállomásra. Ezután kértek segítséget a hóeltakarítóktól. A sózott utakon 5-10 perces késéssel közlekednek a járatok.

A vasút somogyi szakaszain nem okozott problémát a havazás.

Címkék: kis szines