CIB Bank

Ismeretlen személyek a CIB Bank nevében e-mailben hitelkártya adatokat kísérelnek megszerezni – figyelmezteti ügyfeleit a bank. A pénzintézet a honlapján olvasható közleményben hangsúlyozza: sem a banki honlapot, sem a banki internetes rendszert nem érte támadás, hanem közvetlenül az e-mail címzetteitől próbáltak meg azonosítókat megszerezni. Az e-maileket véletlenszerűen küldik el nagy mennyiségben interneten megtalálható e-mail címekre, tehát nem a CIB Bank ügyfél-adatbázisában található e-mail címekhez fértek hozzá.

A levél szövegének megfogalmazásából valószínűsíthető, hogy külföldi elkövetők, rossz magyarsággal készített e-mailjéről van szó. Az e-mailben ugyanis ez áll: "Adataink azt mutatják, hogy az online számla zárolták miatt következ ok miatt. 1. Jelentkezzen be a kísérlet érvénytelen adatokat. 2. Hiányos frissítését CIB Online számla. Mi tanácsot Önnek, hogy visszaállítsa a CIB Online számla azonnal, hogy elkerüljék végleges leállítása fiókját." A levélben található egy hamis link is, ahol az ügyfelek adatainak megadását kérik.

A CIB Bank ismét leszögezte, hogy semmilyen esetben nem kéri sem e-mailben, sem SMS-ben az ügyfél azonosítóit, és nem is szólítja fel ezek megadására vagy megváltoztatására. Amennyiben valaki mégis megadta volna adatait a csaló oldalon, illetve ha elektronikus banki szolgáltatásaink használata során bármi gyanúsat, szokatlant észlel, akkor a pénzintézet azt kéri, hogy haladéktalanul értesítse a bank nonstop telefonos ügyfélszolgálatát a 06 40 242 242, vagy a külföldről hívható +36 1 399 88 77 telefonszámon.

Az e-mail valóban rengeteg címre eljut, néhány perce szerkesztőségünknek is érkezett két ilyen üzenet is!

Címkék: kis szines