Hóvirág

Az utóbbi időszak kiszámíthatatlan időjárása nemcsak az emberekre van rossz hatással. Karácsony előtt egy héttel a tízcentis hóban caplatva mindenki abban reménykedett, fehér ünnepünk lesz. Ám szenteste előtt egy nappal húsz fokban és ragyogó napsütésben élvezhettük a tavasz illatát. A hó alig néhány óra alatt semmivé olvadt.

Bár az időjósok által beígért ónos eső szerencsére nem érkezett meg, 25-én nyári mennydörgéssel és jégveréssel járó zivatart kapott nyakába honpolgár. Két nappal később, azaz vasárnap, ismét beborult az ég. Ne feledjük mindez egy hét leforgása alatt történt, 2009 decemberében.

A hideg és meleg idő váltkozása és a 30 fokos hirtelen hőmérsékletingadozás miatt az átlagnál többen panaszkodtak rosszullétre. A mentők Somogyban naponta 80-90 beteget szállítanak kórházba, az esetek nagyobb részében a fronttal kapcsolatos panaszok és keringési zavarok miatt.

Az időjárás a természetet sem kíméli. Mint az Olvasónk mobiltelefonos felételén is látható a hóvirág is előbújt a hantok közül, pedig nem lenne még itt az ideje. Ha néhány napig így marad, szirmait is kibontja, néhány korai virágzású cserje pedig a rügyeit is pattogtatni fogja.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő egy hétben a vasárnapihoz hasonló időjárásra számíthatunk. Éjszaka -5 és +7 Celsius fokot, napközben +1 - +11 fokot mérhetünk. Általában felhős-esős idő lesz, jövő vasárnapra pedig ismét havazást ígérnek a szakemberek.

Címkék: kis szines