Karácsony egyedül

A családi összejövetelek hiánya ugyanis felerősíti a bánatot. Ezért több idősek klubja is nyitva lesz az ünnepek idején. Társaságban ugyanis könnyebb elviselni a karácsonyt.

Géza bácsi több tízezer fényképet készített a családjáról  Azt mondja, sokat kirándultak együtt, igyekezett minden pillanatot megörökíteni. Mostanában azzal foglalja el magát, hogy ezeket digitalizálja. Minden nap dolgozik egy kicsit. Azt mondja, így könnyebb elviselni a magányt. Tíz éve él egyedül, amióta meghalt a felesége. Ünnepek idején még nehezebb, hiszen a rokonai messze laknak tőle. 

Minden nap elsétál a Petőfi utcai idősek klubjába. Főként a társaság miatt megy, hogy ne legyen egész nap otthon egyedül.

Nem ő az egyetlen, naponta 30-40-en jönnek ide. Főleg azok, akik teljesen egyedül vagy a családjuktól távol élnek. Egész évben sok programot szerveznek a magányos idős embereknek, és karácsonykor is szívesen látják őket.

Viszkót Gyöngyi, a Petőfi Utcai Idősek Klubjának gondozónője úgy véli, az idős, magányos emberek legalább abban a pár órában enyhítsék a nagyon-nagyon nyomasztó órákat. - Jöjjenek be, beszélgessenek, amivel el tudják terelni a figyelmüket. 
A veszteségélmények ugyanis nagyobbak lesznek ünnepek idején.

Szigeti Mónika klinikai szakpszichológustól megtudtuk: a karácsony és az akörüli ünneplés gyakorlatilag az együttlétről, a családról szól, és ha valakinek ezt egyedül kell töltenie, mert már elveszített valakit maga mellől vagy eleve egyedül él. Ez nagyon negatív érzéseket és a rossz hangulatot hozhat az életébe.

Ez depresziót okozhat vagy akár az öngyilkosságig is vezethet. A pszichológus ezért azt tanácsolja: mindenki próbálja meg társaságban tölteni az ünnepeket. Vagy ha valaki egyedülálló embert ismer, akkor látogassa meg.

Címkék: kis szines