Tatin torta
Hozzávalók:
12 dkg liszt, 1 tojássárgája, 10 dkg vaj, 1 kg alma, 1-1 evőkanál cukor és méz, liszt a kinyújtáshoz
Elkészítés:
A lisztből, a tojássárgájából, 6 dkg vajból és 1-2 teáskanál vízből tésztát gyúrunk. A sütőt 220 fokra előmelegítjük. ! dkg vajat felolvasztunk a formában, a cukrot és a mézet barnára karamellizáljuk benne.
A hámozott, gerezdekre vágott almát elrendezzük a formában. 15 perc alatt aranybarnára sütjük, egyszer megfordítjuk. A tésztát kinyújtjuk, az almára fektetjük, és még 20-25 percig sütjük, végül óvatosan kiborítjuk a formából.
Fűszeres grissini
Hozzávalók kb. 60 darabhoz:
fél kocka élesztő, 40 dkg búzaliszt, 1 teáskanál só, fél dl olívaolaj, 2 tk. szárított oregano, 2-2 teáskanál frissen aprított kakukkfű és majoránna (esetleg szárított), liszt a kinyújtáshoz, sütőpapír
Elkészítés:
Az élesztőt 2 dl langyos vízben feloldjuk, és a liszttel, a sóval és az olajjal ragadós tésztává gyúrjuk. Beledolgozzuk a zöldfűszereket is. A tésztát 40 percig kelesztjük.
Ezután 10 percig erőteljesen dagasztjuk, majd újabb 10 percig hagyjuk kelni. Sütőben 250 fokon elősütjük, a sütőlemezt kibéleljük sütőpapírral.
A tésztát négy részre vágjuk, minden negyedet 15 részre osztunk. A kissé belisztezett deszkán minden darabot 25 cm hosszú vékony rúddá sodrunk. A grissiniket egymástól 1 cm távolságra a tepsire tesszük, 10 percig kelni hagyjuk, majd sütőben (középen) 11-12 perc alatt aranybarnára sütjük.
Lekváros linzer
Hozzávalók:
20 dkg puha vaj, 10 dkg + 3 ek. porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 tojássárgája, 25 dkg liszt, 10 dkg darált mandula, 15 dkg málnadzsem, 2 tk. citromlé, folpack, sütőpapír
Elkészítés:
A vajat 10 dkg porcukorral meg a vaníliás cukorral krémesre keverjük a robotgép habverőjével. Egyenként beledolgozzuk a tojássárgájákat, majd hozzáadjuk a mandulával elvegyített lisztet, és sima tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és kb. 30 percre hűtőbe tesszük. A tésztát kis adagokban két réteg sütőpapír között kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd kb. 4 cm átmérőjű köröket szúrunk ki belőle. A felének a középébe kisméretű formákkal csillag és szív alakú lyukakat készítünk. A linzereket sütőpapírral bélelt tepsikbe fektetjük. Előmelegített sütőbe toljuk, és 175 fokon tepsinként 8-10 percig sütjük. (Vigyázat, gyorsan megéghet!) Amíg a tészta hűl, addig a dzsemet simára keverjük a citromlével, majd kissé felmelegítjük. A lyukas linzereket meghinjük a maradék porcukorral, a dzsemet a többi lnzerre kenjük, majd összeragasztjuk a tetejükkel. Kissé rányomjuk és száradni hagyjuk.
Kávés-mogyorós szelet
Hozzávalók:
38 dkg margarin, 30 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, 9 tojás, 20 dkg darált mogyoró, 1,5 zacskó sütőpor, 45 dkg liszt, 2 dl erős kávé, 6-7 ek. kávélikőr, 2 zacskó karamellízű pudingpor (főzős: fél liter tejhez), 1 liter tej, 250 gramm tejszín, 1 doboz (850 ml) sárgabarackbefőtt, a díszítéshez: 1-2 evőkanál kakaópor és kávészemek
Elkészítés:
A margarint krémesre keverjük 20 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval. A szétválasztott tojások sárgáját egyenként a vajas keverékbe dolgozzuk. A mogyorót és a sütőport a lisztbe vegyítjük, majd a kávéval és a likőrrel váltakozva a masszához adjuk. A tojásfehérjéket 2-3 adagban kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztába forgatjuk. Margarinnal kikent, zsemlemorzsával megszórt tepsibe simítjuk, majd előmelegített sütőbe toljuk. 175 fokon kb. 30 percig sütjük. A pudingport a maradék tejjel és cukorral elkszítjük a szokott módon. Tálba öntjük, folpackkal letakarjuk, rövid ideig hűlni hagyjuk, majd hűtőszekrénybe állítjuk. Kemény habbá verünk 1 dl tejszínt és a hideg pudingba forgatjuk. A krémet hullámosan a süteményre kenjük, és fél órára hűtőbe tesszük. A süteményt meghintjük kakaóporral és 20 szeletre vágjuk. A maradék tejszínből vert habot csillagcsöves nyomózsákba töltjük. A szeleteket habrózsákkal, a lecsöpögtetett barackokkal és kávészemekkel díszítjük.
Pudingos keksz
Hozzávalók:
3 dl tej, 4 evőkanál porcukor, 1 csomag (49 g) főznivaló csokoládé ízű pudingpor, 1 evőkanál keserű kakaópor, 12,5 dkg Rama margarin, 1 nagy csomag kerek háztartási keksz.
Elkészítés:
Elkészítjük a krémet. Ehhez 2 dl tjeet egy kis lábasba öntünk, beleszórjuk a porcukrot és felforraljuk. A pudingport és a kakaót, a maradék tejjel elkeverjük, majd lassan a forró tejbe csorgatjuk. Szünet nélkül kevergetve kis lángon addig főzzük, amíg sűrű pudingot nem kapunk. Ezután levesszük a tűzről, a margarint jól elkeverjük benne, és megvárjuk, amíg langyosra hűl. Egy nagy, hosszúkás tálcára kb. 40 cm hosszú alufóliadarabot fektetünk. A kekszeket egyenként megkenjük a kakaós krémmel, és egymáshoz tapasztjuk őket, hogy rudat alkossanak. Ezt a kekszrudat az alufólia közepére fektetjük, és szorosan beletekerjük. Hűtőszekrénybe tesszük, és 1 napon át pihenni hagyjuk. Tálaláskor kicsomagoljuk, éles késsel ferdén, 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Ne féljünk, nem fog szétesni, a krém összefogja.
Címkék: finomság, sütemény, édesség, ünnep, karácsony, kis szines