egészség

A kaposvári vásárlók csaknem fele környezettudatosnak tartja magát - derült ki egy közelmúltban végzett felmérésből, amit a Tesco hipermarketben végeztek a fogyasztói szokásokról a kutatók. Leginkább mégis az árat nézik, és túlnyomórészt autóval mennek bevásárolni. A felmérés tapasztalatait ma összegezték Kaposváron.

A parkolók csaknem teljesen tele vannak a hipermarketeknél. A felmérésből kiderült: a vásárlók több mint 60%-a kocsival jön, Kaposváron viszont a többi városnál jobb a helyzet, mert 23 %-kuk gyalog érkezik.  A kaposvári vásárlók 43%-a környezettudatosnak tartja magát, de nem ez az elsődleges szempont. Először a termék árát nézik meg, nyilvánvaló, hogy olcsóbban szeretnének bevásárolni, utána pedig jön a szavatossági idő és a minőség. A vásárlók 68 %-a hasonlóan vélekedik, harmaduk nézi a termék származási helyét, összetevőit, kicsit kevesebben kíváncsiak arra, környezetbarát-e a csomagolás.

Erről is szó volt a csütörtöki  fórumon a Kaposvári Egyetemen. Az uniós támogatással megvalósult program célja az lenne, hogy a vásárlók egészségesebben és környezetbarát módon éljenek. Dr. Csobod Éva, a Közép-Kelet Európai Környzetvédelmi Központ Magyar Irodájának igazgatója elmondta, az üzletláncok részéről szeretnék, hogy a hírlevelek, amiket bedobálnak minden postaládába, ne csak az árról írjanak olyan óriási betűkkel, hanem arról is, hogy az egészséget mennyire segíti az a termék, amit vásárolnak, a környezeti hatásról is írjanak. Az is céljuk, hogy több magyar biotermék kerüljön a polcokra.

Czeller Gábor, a Dél-Dunántúli Biokultúra Egyesület elnöke arról is beszámolt, hogy elsősorban francia, német, olasz áruk vannak a nagy multi áruházakban, illetve Egyesült Királyságbeli áruk. Ezek nagyrésze olyan, ami magyar alapanyagból készül, csak a hozzáaott érték az kint lesz, kint küföldön tevődik hozzá, és úgy kerül vissza csomagolva. A program végén ezért a minisztériumokhoz fordulnak majd, hogy változtassanak a szabályozáson, ezzel is népszerűsítve az egészségesebb termékeket.

Címkék: bio, vásárlás, környezet, egészség, kis szines