A Siófoki Járási Ügyészség kisebb értékre, több közokirat, magánokirat és készpénz-helyettesítő fizetőeszköz egyidejű elvételével elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat azzal az ötvenes éveiben járó férfival szemben, aki néhány nappal a szabadulása után lopta el a strandoló sértettek értékeit.

A vádirat lényege szerint a többszörös visszaesőnek minősülő férfi legutóbbi fegyházbüntetéséből történt szabadulása után néhány nappal, 2024 júliusában megjelent az egyik siófoki strandon, ahol felfigyelt egy fiatal párra, akik a vízparton egy törölközővel letakarva, őrizetlenül hagyták az értékeiket rejtő sporttáskát, amíg bementek a vízbe fürdeni.

A vádlott ekkor magához vette a sporttáskát, melyben – a személyes okmányok és bankkártyák mellett - közel 1 millió forint értékben mobiltelefon, készpénz, márkásabb ruhadarabok, és még a sértettek autójának kulcsa is megtalálható volt. A férfi ezután gyorsan elhagyta a helyszínt, majd a táskát végül a siófoki pályaudvaron vizsgálta át, melynek során az értékesebb dolgokat megtartotta, míg a többit eldobta.  

a fényképet a Siófoki Rendőrkapitányság rögzítette az egyik biztonsági kamera segítségével a menekülő vádlottról
a fényképet a Siófoki Rendőrkapitányság rögzítette az egyik biztonsági kamera segítségével a menekülő vádlottról

A sértettek a bűncselekmény észlelése után segítséget kértek a vízimentőktől, akik értesítették a siófoki rendőröket, melyben személyleírást is tudtak adni a strand területén gyanúsan viselkedő vádlottról. A siófoki járőrök ennek segítségével néhány utcányira el is fogták a férfit, akit – miután a lopott dolgok hiánytalanul előkerültek - őrizetbe vettek, majd az ügyészség indítványt tett a letartóztatására.

Az ügyészség a Siófoki Járásbíróságra benyújtott vádiratában a nyomozás során mindvégig letartóztatásban lévő férfival szemben fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt azzal, hogy a bíróság a vádlottat a feltételes szabadság lehetőségéből is zárja ki.

Címkék: térfigyelő, tolvaj, kamera, strand, Siófok, lop, Balaton, kék hírek