A Siófoki Járási Ügyészség kisebb értékre üzletszerűen elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt gyorsított eljárásban emelt vádat azzal az ötvenes éveiben járó férfival és élettársával szemben, akik autókra specializálódva követtek el lopásokat Siófokon.

A vádirat lényege szerint a többszörösen büntetett előéletű, vagyon elleni bűncselekmények miatt már számos esetben elítélt férfi és harmincas éveiben járó élettársa kifejezetten azért érkeztek Siófokra, hogy lopásokat kövessenek el, és megélhetésüket az így szerzett pénzből biztosítsák.

A vádlottak 2024 májusának közepén kezdték a bűncselekmény-sorozatot Siófokon, ahol olyan járművekre - elsősorban tehergépkocsikra - vadásztak, amelynek ajtaja vagy ablaka lehúzott állapotban maradt. Ha a páros ilyen gépkocsit talált, a férfi átkutatta az utasteret, míg élettársa figyeléssel biztosította a bűncselekmény elkövetését. A vádlottak ezzel a módszerrel alig tíz nap alatt három autóst fosztottak ki, akiktől több mint 800 ezer forint készpénzt zsákmányoltak. 

A vádlottak azonban nem elégedtek meg az autókkal, és amikor az egyik ingatlan előtt várakozva látták, hogy a lakók éppen elhagyták a nyaralót, a férfi betört a házba, és onnan szintén készpénzt vett magához.

a fotót a Siófoki Rendőrkapitányság készítette a bűncselekmény helyszínén végzett nyomrögzítésről
a fotót a Siófoki Rendőrkapitányság készítette a bűncselekmény helyszínén végzett nyomrögzítésről

A siófoki nyomozók azonban rövid időn belül azonosították a párost, akiket a Siófoki Járási Ügyészség gyorsított eljárásban állított bíróság elé.

A Siófoki Járásbíróság a 2024. július 11. napján megtartott tárgyaláson az ügyészi váddal egyezően mondta ki bűnösnek a vádlottakat, és a férfit 3 év 6 hónap végrehajtandó fegyházbüntetésre, 1 év 6 hónap járművezetéstől eltiltásra és 4 év közügyektől eltiltásra, míg a nőt 1 év - 2 évi próbaidőre felfüggesztett - börtönbüntetésre és 6 hónap járművezetéstől eltiltásra ítélte.

Címkék: nyaraló, készpénz, kifoszt, élettárs, tolvaj, lop, Siófok, kék hírek