Nagy lépést tett tizenhét siófoki diák az őket körülvevő társadalom életszínvonalának javításáért, miután próbára tették magukat városuk tűzoltó-parancsnokságán. Mit sem törődve azzal, hogy a tanév véget ért, a fiatalok füzetet és tollat ragadtak, de nem csupán padban ülve, a gyakorlatban is beleásták magukat a tűzoltási és mentési feladatokba.

A középiskolások ugyanis úgy döntöttek, hogy az évzárót követően még nem kezdik meg a vakációt. Az érettségihez szükséges ötven órányi közösségi szolgálat nagy részét - 35 órát - a Siófoki Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon teljesítették. A tűzoltók célja pedig az volt, hogy a fiataloknak megtanítsák: felelősséggel tartoznak magukért, egymásért és másokért is. 

A tűzoltóságon töltött idő alatt a gyerekek átérezhették, a veszélyforrások valós fenyegetések, és a katasztrófa bárkit érinthet. Mindazonáltal olyan valós szituációkkal ismertették meg a középiskolásokat, amelyek során megtanulhatták, hogy mit tegyenek másokért vagy saját magukért baj esetén. Az elmúlt egy hét során a tanulók megismerték a tűzoltó szakfelszereléseket; megtapasztalták, miként és milyen gyorsan lehet elfojtani a lángokat egy porral oltó készülékkel; elsajátították a légzőkészülék használatát; sőt összetett szerelési feladatokat is végeztek.

S ha már a tűzoltóságon voltak, próbára tették állóképességüket is, ahogy magukra öltötték a körülbelül harminc kilogramm súlyú teljes bevetési öltözetet.  

Amennyiben a tűzoltási és mentési feladatok alapjainak elsajátítása után a jövőben tudásukat - akár önkéntes tűzoltóként is - kamatoztatni szeretnék, lehetőségük lesz rá, hogy a 18. életévük betöltését követően egy különbözeti vizsgával alapfokú tűzoltó végzettséget is szerezzenek. Sőt, a legelkötelezettebbeket a hivatásosok soraiban is szívesen látjuk.


 Fotó: Siófok KVK Fotó: Siófok KVK Fotó: Siófok KVK Fotó: Siófok KVK Fotó: Siófok KVK Fotó: Siófok KVK
 Fotó: Siófok KVK
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Címkék: diákok, tűzoltóság, katasztrófavédelem, siófok, kék hírek