null

Siófoki Járási Ügyészség három rendbeli rongálás miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki először szándékosan felgyújtotta a főtéren felállított betlehemet, de a tűzesetet észlelő személy mobiltelefonját, és a rendőrségi előállító helyiséget sem kímélte. 

A vád szerint az ötvenes éveiben járó férfi 2024 januárjában az ország másik feléről az egyik Somogy vármegyei községben élő édesanyjához indult vonattal, azonban – mivel nem volt elég pénze a teljes útra – végül csak Siófokig jutott. Az éjszakai órákat az utcán töltő férfi ekkor elhatározta, hogy a városközpontban felállított betlehemet a nála lévő öngyújtó segítségével felégeti. Miután a jászolban lévő szalma begyulladt, a vádlott egy padon ülve figyelte az általa okozott tüzet, amelyet észlelve egy járókelő a telefonjával rögzíteni kezdte az eseményeket. 

A vádlott ettől csak még indulatosabbá vált, ezért a felvételt készítő másik férfi kezéből egy hirtelen mozdulattal kivette a mobiltelefont, amelyet elhajított az égő jászol irányába, a készülék azonban a lángok elérését megelőzően a földre esett és használhatatlanná vált. A gyújtogató férfit a helyszínre érkező járőrök ezt követően a Siófoki Rendőrkapitányságra szállították, ahol további kárt okozott az előállító helyiség biztonsági üveggel ellátott betekintő nyílásának megrongálásával. 

A Siófoki Járásbírósághoz benyújtott vádiratában az ügyészség az egy éjszaka alatt három sértettnek összesen közel egymillió forint kárt okozó, többszörös visszaesőnek minősülő vádlottal szemben végrehajtandó fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt azzal, hogy a bíróság a férfit egyúttal az okozott károk megtérítésére is kötelezze. 

Címkék: betlehem, gyújtogatás, vádemelés, siófok, kék hírek