A hideg időjárás miatt sokan intenzívebben fűtenek a megszokottnál. Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet a fűtőeszköz nem megfelelő használata, vagy a szellőztetés hiánya. Erre hívja fel a figyelmet a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A lakástüzek és egyéb balesetek elkerülése érdekében tartsa be az alábbi szabályokat, hogy biztonságban tudhassa otthonát és szeretteit:

- Mindig olyan tüzelőanyaggal fűtsön, amely elégetésére az adott fűtőeszközt megtervezték, mert a nem rendeltetésszerű használat fokozza a korom lerakódásának esélyét az égéstermék-elvezetőben!

- Ne fűtsön háztartási hulladékkal, lakkozott, festett, vagy nedves fával, műanyaggal, ronggyal, színes papírral vagy gumihulladékkal, mert ezek égésekor nemcsak több korom rakódik le a kéményben, hanem veszélyes anyagok is felszabadulnak! Ha valaki csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint megfelelő fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban.

- A lerakódott koromréteg fűtés során izzani kezd és kéménytűzhöz is vezethet, a kéményről a tűz pedig másodpercek alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére. Növeli a balesetek kockázatát a nem megfelelő műszaki állapotú fűtőberendezés használata. Egy nem megfelelően karbantartott és fokozott igénybevételnek kitett készülék használata különösen veszélyes. Éppen ezért nem szabad elmulasztani a kémények tisztítását! Éljen az ingyenes kéményseprés lehetőségével!

- A nyílt égésterű fűtőeszközök a szoba levegőjét használják el az égés során. Ezek jól szigetelő ajtók és ablakok esetén nem jutnak elég levegőhöz és - legyen bármennyire jó huzata is a kéménynek - másodpercek alatt veszélyes mennyiségű szén-monoxid jöhet létre. Viszont nem elegendő néha kinyitni az ablakot, automatikus légbevezetőket kell beépíteni, amelyek garantálják a levegő-utánpótlást a lakásban. A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, ezért életet menthet, ha a fűtőeszköz egy-másfél méteres körzetében, fejmagasságban működik egy szén-monoxid-érzékelő.

Címkék: műanyag, fűt, kazán, kályha, veszély, környezet, hulladék, egészség, kék hírek