A Kaposvári Járási Ügyészség Barcsi Kirendeltsége közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat azzal a húszas éveiben járó férfival szemben, aki az egyik Somogy vármegyei szociális otthonban lopott az egyik gondozó öltözőszekrényéből, majd amikor tetten érték, menekülése és a lopott pénz megtartása érdekében bántalmazta a nővéreket.

a felhasznált fényképet a nyomozó hatóság készítette a bűncselekmény helyszínén
a felhasznált fényképet a nyomozó hatóság készítette a bűncselekmény helyszínén

A vád lényege szerint a terhelt 2023 áprilisában a nővéröltöző közelében tartózkodott, amikor látta, hogy az egyik gondozó kijött a helyiségből. A férfi kihasználva, hogy az öltözőben nincs senki, oda bement és a nővér szekrényéből kivette táskáját, annak tartalmát kiborította, majd a pénztárcából 500 forintot elrakott.

Mielőtt azonban a vádlott távozhatott volna a szobából, további nővérek – köztük a két sértett – érkeztek a helyiségbe, észlelték a szétszórt dolgokat, ezért megkérdezték a férfit, hogy mit csinált ott. A terhelt azonban nem működött együtt, ezért a gondozók vissza akarták addig tartani, amíg a táska tulajdonosa a helyszínre nem ér.

A férfi, hogy a pénzzel távozhasson, az egyik sértettet ökölbe szorított kezével megütötte szájánál, majd amikor lefogták, karjait kirántotta, így a másik nővér sérült meg kézfején.

A terhelt a rabolt pénzzel a község italboltjába ment és azt alkoholra költötte.

Az értelmi fogyatékos vádlottat állapota súlyos fokban korlátozta cselekménye következményeinek felismerésében, azonban nem ez volt az első eset, hogy gondozóira támadt, mivel közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt 2021-ben már felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Erre figyelemmel a letartóztatásban lévő férfival szemben az ügyészség a Barcsi Járásbíróságra benyújtott vádiratában végrehajtandó szabadságvesztésre tett indítványt azzal, hogy a korábbi büntetés végrehajtását is rendelje el a bíróság.

Címkék: értelmi fogyatékos, nővér, öltöző, bántalmaz, szociális, gondoz, ital, rabol, börtön, kék hírek