A Kaposvári Járási Ügyészség szabálysértési értékre, több közokirat és készpénz-helyettesítő fizetési eszköz egyidejű elvételével elkövetett lopás vétsége miatt emelt vádat két férfival és egy nővel szemben, akik rögtön kihasználták, hogy a sértett rövid ideig őrizetlenül hagyta az értékeit. 

A vád szerint a többszörösen büntetett előéletű, negyvenes éveiben járó férfi 2023 májusában egy Kaposvárhoz közeli községben az élettársa, illetve a nő fiának társaságában sétált az utcán, amikor észlelték, hogy az idős sértett a kerékpárjának kitámasztását követően visszasétált a közeli buszmegállóban várakozó ismerőséhez. Mivel a férfi azt is észrevette, hogy a sértett a készpénzét és igazolványait tartalmazó pénztárcáját a bicikli kormányára akasztott szatyorban hagyta, nyomban jelezett az élettársának, aki ezért a pénztárcát kivette a szatyorból. Mindeközben a fiatalabb férfi figyeléssel segítette a bűncselekmény elkövetését, ezért neki, mint bűnsegédnek kell felelnie a lopásért. 

Az értékeinek eltűnését észlelve a sértett még aznap feljelentést tett a rendőrségen, ezért a nyomozók – annak ellenére, hogy a vádlottak a pénzt időközben elköltötték, a pénztárcát pedig elégették – egy térfigyelő kamera felvételei alapján rövid időn belül azonosítani tudták az elkövetőket.

A Kaposvári Járásbírósághoz benyújtott vádiratában az ügyészség a többszörös visszaesőnek minősülő férfival, mint felbujtóval szemben végrehajtandó börtönbüntetés és közügyektől eltiltás, a fiatalabb férfival szemben közérdekű munka kiszabására, a nő vonatkozásában pedig próbára bocsátás alkalmazására tett indítványt azzal, hogy a bíróság egyúttal vagyonelkobzást is rendeljen el. 

Címkék: pénztárca, élettárs, büntetett, lop, tolvaj, kék hírek