Ne csak boldog, hanem biztonságos is legyen a karácsonyi időszak – erre hívják a figyelmet a hatóságok, akik konkrét tanácsokkal igyekeznek megelőzni a bajt. A rendőrség, a tűzoltóság, a polgárőrség és a fogyasztóvédelem szakemberei tartottak tájékoztatót az adventi időszak kezdetekor.

Fokozott rendőri jelentre, gyalogos és autós járőrökre számíthatnak a kaposváriak a bevásárlóközpontok, az adventi vásárok és a belváros környékén – ígérte a helyi rendőrség vezetője. Peternel Péter alezredes arra kért mindenkit: ne hagyjanak őrizetlenül értéket a bevásárlókocsiban, táskát az autó ülésén. És fokozottan figyeljenek az online vásárlásoknál is, az adathalászok ugyanis egyre nagyobb problémát okoznak.  Az alezredes szerint érdemes bizalmatlannak lenni minden új webshop tekintetében, főleg ha annak nyelvezete is furcsa.

Hasonlóan vélekedett a Somogy Vármegyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztályvezetője is, aki arra hívta fel a figyelmet: érdemesebb az utánrendelést választani és elkerülni a gyanús online oldalakat. A somogyi webáruházaknál is találtak hiányosságokat, de a termékek visszavételével, azok cseréjével nem volt gond.

Egyre több az online csalások, az adatlopások száma – erősítette meg az elhangzottakat a kormányhivatal igazságügyi osztályvezetője. Aki bajba került, tőlük anyagi és jogi segítséget is kaphat. Ugyanúgy, mint az ilyenkor emelkedő számot mutató családon belüli erőszak áldozatává vált szülő vagy gyermek. Őket akár védett házakba is eljuttatják – mondta Triznay Gabriella, aki ismertette a folyamatosan és ingyenesen hívható segélyszámot is.

A fokozott rendőri jelenlét mellett az Eötvös iskola rendészetis diákjai is jelen lesznek majd a hétvégi ünnepi forgatagban, a polgárőrök pedig emellett a busz-és vasúti pályaudvaron teljesítenek szolgálatot, hogy elriasszák a zsebtolvajokat.

A hideg és korábban és hamarabb kezdődő sötétség miatt nemcsak az autók abroncsait, hanem a fényszórók állapotát is érdemes ellenőrizni, a gyalogosoknak pedig ügyelni arra, hogy öltözetük, kiegészítőik révén láthatóak legyenek – hangsúlyozta a rendőrség közlekedési osztályvezető-helyettese. 

A tűzoltóság a lakástüzek megelőzésére hívta fel a figyelmet. Tanácsaik szerint érdemes a fényfüzéreket lekapcsolni, ha elmegyünk otthonról és oda kell figyelni a tűzhelyen maradt ételekre is. Egy szén-monoxid érzékelő pedig hasznos ajándék lehet szeretteink számára – mondta az alezredes.

Címkék: advent, tűzoltóság, rendőrség, kék hírek