A Somogy Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat azzal az ötvenes éveiben járó, büntetett előéletű terhelttel szemben, aki többször próbálta megszúrni késsel a fiát, majd a lánya élettársát is, azonban a sértettek ki tudták védeni támadásait.

A vádirat lényege szerint a Somogy vármegyei községben élő férfi régebb óta alkoholizált, ittasan gyakran veszekedett családtagjaival, valamint fenyegette is őket. A vádlott 2022 novemberében elveszítette munkáját, ezért folyamatos italozásba kezdett, a bűncselekmények elkövetésének napján az esti órákban szintén ittas volt.

Először a férfi veszekedést kezdeményezett az élettársával és a húszas éveiben járó fiával, akiket hangosan szidalmazott, majd indulatában egy konyhakéssel a fiú felé indult, miközben torka elvágásával fenyegette. Amikor a terhelt a sértett közelébe ért, derékmagasságban megpróbálta megszúrni, de a fiú hátralépett a kés elől és az udvarra menekült. A férfi követte a sértettet, aki a vizes füvön megcsúszva féltérdre esett, így ez alkalommal a vádlott már a fiú nyaka felé irányította a kést. A sértettnek sikerült elhajolnia, a szúrás centiméterekkel a feje mellett ment el.

A kitartó vádlott ekkor sem adta fel bántalmazásra irányuló szándékát és az utca felé menekülő fia nyakát még egyszer megkísérelte megszúrni, amely alkalommal a sértett lenyomta a terhelt karját, ezért a kés nem érte el a testét.

Közben a család hívására a házhoz érkezett a vádlott egyik lányának élettársa, hogy a legkisebb gyermeket elvigye ittas apja közeléből, akit azonban az sem tartott vissza az újabb támadástól, hogy kislányát a kerítésnél álló sértett a karjában tartotta.

Az agresszív terheltet végül a fia állította meg oly módon, hogy egy felmosó nyéllel kiütötte a kést a férfi kezéből.

Bár a vádlott szúrásai nem értek célt, de az életveszélyes állapot elmaradása kizárólag a megtámadott felek védekezésének volt köszönhető.

A főügyészség a Kaposvári Törvényszékre benyújtott vádiratában a bűnügyi felügyelet és távoltartás hatálya alatt álló férfival szemben börtönbüntetés, valamint közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt.

(A felhasznált képeken az elkövetés eszköze, valamint a sértett fiú által védekezésül használt felmosó nyél látható.)

Címkék: élettárs, életveszély, részeg, kés, ittas, kék hírek