Ennek ellenére számos alkalommal kérik a somogyi tűzoltók segítségét az állampolgárok, mert a szomszédjuk vagy utcabelijük a szemét eltüntetéséhez az égetést választja eszközül.

Két méter magas lángokra lett figyelmes egy bőszénfai lakos hétfő reggel, a település Szigetvári utcájában. Autóalkatrészek és egyéb hulladék égett az egyik udvarban, amit a kaposvári hivatásos tűzoltók felszólítására a tulajdonos eloltott.

Egy szeméthalom lángolt hétfő délután Lengyeltóti Virág utcájában. Az utcabeliek kérték a balatonboglári önkormányzati tűzoltók segítségét, akik egy vízsugárral rövid idő alatt elfojtották a tüzet.

a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felvételei
a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felvételei

Kevés olyan tevékenység van, amely a szemétégetésnél jobban károsítaná az egészségünket. Erről azonban sokan nem vesznek tudomást. Pedig egyetlen, hulladékkal tüzelő, hulladékot égető háztartás kilométeres körzetben tudja elszennyezni a levegőt. A bútorlapok, műanyag palackok önmagukban nem számítanak veszélyes hulladéknak, de ezek elégetéskor a levegőbe jutó mérgező vegyületek rákot, szívinfarktust, agyvérzést, a magzatok genetikai károsodását, impotenciát és más betegségeket okozhatnak.

Címkék: hulladékégetés, szemét, környezet, egészség, tűz, kék hírek