A Nagyatádi Járási Ügyészség lopás bűntette, ittas járművezetés vétsége és hamis vád bűntette miatt emelt vádat azzal a húszas éveiben járó, többszörösen büntetett előéletű férfival és idősebb társával szemben, akik ittas állapotban randalíroztak egy lopott autóval.

A vád lényege szerint a férfi és társa 2023 februárjában Csurgón italoztak, amikor elhatározták, hogy gépkocsit fognak lopni. A vádlottak találtak is egy közterületen leállított autót, melyben a tulajdonosa - a személyes iratai és bankkártyája mellett - az indítókulcsot is bent hagyta.

Ezután mindketten beszálltak a lopott gépkocsiba, amit a fiatalabb vádlott Somogyszobra vezetett, ahol a rendőrök szirénázva közúti ellenőrzés alá akarták vonni. A férfi ki akarta vonni magát az ellenőrzés alól, ezért gyorsítani kezdett, azonban ittassága miatt az egyik kanyarban kisodródott, és az út mellett lévő betonkorlátnak ütközött. A baleset során személyi sérülés ugyan nem történt, de a lopott járműben több mint egymillió forint kár keletkezett. 

a fényképet a Nagyatádi Rendőrkapitányság készítette a lopott autóval elszenvedett közúti baleset helyszíni szemléjén
a fényképet a Nagyatádi Rendőrkapitányság készítette a lopott autóval elszenvedett közúti baleset helyszíni szemléjén

A baleset után a rendőrök a helyszínen igazoltatták a vádlottakat, melynek során a gépkocsit vezető vádlott - akinek egyébként soha nem volt vezetői engedélye - az autó tényleges tulajdonosának irattartóját adta át a járőröknek azért, hogy a sértett ellen induljon büntetőeljárás, amivel hamisan vádolta őt bűncselekmény elkövetésével. Az intézkedő rendőrök azonban a társa közreműködésével megállapították a vádlott valós személyazonosságát, majd őrizetbe vették.

Az ügyészség a Nagyatádi Járásbíróságra benyújtott vádiratában az azóta is letartóztatásban lévő, többszörös visszaesőnek minősülő férfival szemben fegyházbüntetés, közügyektől és járművezetéstől eltiltás, míg társával szemben elzárás kiszabására tett indítványt.

Címkék: itta, jogosítvány, részeg, lop, tolvaj, baleset, kék hírek