A Kaposvári Járási Ügyészség különösen jelentős mennyiségű hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat azzal a házaspárral szemben, akik összesen több mint 175 tonna fémet halmoztak fel illegális „telephelyükön”. 

Bár az ehhez szükséges engedélyekkel nem rendelkeztek, a vád szerint a harmincas éveiben járó nő és férje elhatározták, hogy fémhulladék feldolgozása útján fognak pénzhez jutni. Ennek érdekében a vádlottak 2021 januárjától az általuk nem sokkal korábban, kiskorú gyermekük nevére megvásárolt kaposvári ingatlanon közel másfél éven keresztül gyűjtötték a hulladékot, amit aztán az udvaron szétbontottak és szétválogattak, majd környékbeli fémkereskedelmi telephelyeken adtak le. 

a fényképet a Somogy Vármegyei Kormányhivatal munkatársai készítették a helyszíni ellenőrzés során
a fényképet a Somogy Vármegyei Kormányhivatal munkatársai készítették a helyszíni ellenőrzés során

Ilyen módon a házaspár rövid időn belül majdnem 29 millió forint jövedelemre tett szert, tevékenységük – és különösen az ennek kapcsán sok esetben hétvégén, illetve ünnepnapokon járó zaj – azonban előbb a közelben lakók, majd a hatóságok figyelmét is felkeltette, ezért az összehangolt helyszíni ellenőrzést követően a vádlottakat végül az engedély nélküli fémkereskedelmi tevékenység végzésétől eltiltották, és velük szemben büntetőeljárás is indult. 

A Kaposvári Járásbírósághoz benyújtott vádiratában az ügyészség a nővel szemben felfüggesztett, büntetett előéletű férjével szemben pedig végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt azzal, hogy a bíróság a vádlottakat – akik a hulladékot minden esetben autóval szállították a fémkereskedelmi telephelyekre – a közúti járművezetéstől tiltsa el, illetve velük szemben vagyonelkobzást is rendeljen el. 

Címkék: házaspár, szomszéd, tonna, környezet, szemét, hulladék, illegális, kék hírek