A Kaposvári Járási Ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat azzal a két férfival szemben, akiknek mulasztásai munkatársuk halálához vezettek.

A vádirat lényege szerint a fiatalabb férfi egy erdészeti munkákkal foglalkozó céget vezetett, melynek alkalmazásában állt az idősebb vádlott és a sértett is.

A vádlottak 2021 márciusában Nagybajom külterületén végeztek erdőgyérítést. Ennek során azonban a munkásokon munkavédelmi sisak nem volt, annak viselését a céget vezető vádlott a munkavégzés közben sem ellenőrizte, ahogy a munka helyszíni irányításával sem bízott meg senkit. 

A munkavégzés során az idősebb vádlott - aki a munka megkezdése előtt alkoholt is fogyasztott - a munkaterületen szabálytalanul egy fennakadt, 15-20 cm tőátmérőjű fa 2 méteres rönkökre történő darabolását végezte motorfűrésszel anélkül, hogy a fát a másik fáról levette volna, és nem győződött meg arról sem, hogy a munkavégzés közelében senki sem tartózkodik, ezért a fa darabolása során a lombkorona egyik kiálló ága az ott álló sértettre esett.

a fényképet a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság készítette a helyszíni szemle során
a fényképet a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság készítette a helyszíni szemle során

A helyszínen tartózkodók a súlyosan sérült férfihez azonnal mentőt hívtak, azonban a sértett az elszenvedett sérülésekkel közvetlen okozati összefüggésben kialakult vesegyulladás, majd vérmérgezés miatt néhány hónappal később elhunyt. 

Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában mindkét férfival szemben fogházbüntetés és a fakitermelői foglalkozástól eltiltás kiszabására tett indítványt azzal, hogy a bíróság a szabadságvesztés végrehajtását próbaidőre függessze fel.

Címkék: favágás, meghal, Nagybajom, erdő, sérül, kék hírek