Az ország valamennyi, 2022-ben pályázatot benyújtott önkormányzati tűzoltósága és önkéntes tűzoltó egyesülete, így a somogyiak is átvehették a központi költségvetésből elnyert támogatásokat. Ennek egy része pénzbeli, más része természetbeni támogatás. Előbbit november végéig elutalták a somogyi tűzoltóságoknak, a felszereléseket, eszközöket a napokban vehették át Kaposváron.

A biztonságos beavatkozásokhoz, a gyors tűzoltási és műszaki mentési feladatok ellátásához egyre korszerűbb eszközökre van szüksége azoknak az egyesületeknek, akik szabadidejüket nem sajnálva mentik az életet és az értékeket – mondta Wéber Antal tűzoltó dandártábornok. A megyei katasztrófavédelmi igazgató egy jelképes kézfogással adta át az új eszközöket a pályázóknak.

Négy somogyi önkormányzati tűzoltóság (Balatonboglár, Böhönye, Csurgó, Kadarkút) 7,5 millió forint értékű védőfelszereléssel (bevetési ruhákkal, védőcsizmákkal, kesztyűkkel és sisakokkal, mászóövekkel, mentőálarcokkal, biztonságiöv-vágóval, mentőkötéllel, hordozható tűzoltókészülékkel) gazdagodott, valamint további 11 millió forintot fordíthatnak szakfelszerelések beszerzésére, szertárépítésre és felújításra, valamint gépjárműfelújításra. 

Húsz önkéntes tűzoltó egyesületnek sikerült összesen 12 millió forint értékben felszereléseket beszerezni, emellett működési költségekre is kaptak 13 millió forint támogatást.  A pályázati felszerelések között a tűzoltói beavatkozás alapeszközei, egyéni védőeszközök, szakfelszerelések, EDR-rádiók is találhatók.

A mentőszervezetek pályázatán tizenkét somogyi egyesület összesen 6,5 millió forintot nyert. Ebből a HUSZÁR Mentőcsoport tagjaként a KÖTÉL Egyesület 2 millió forintot fordíthat üzemeltetésre, alkatrészekre, valamint fenntartási költségekre. A Fonyódi Járási Mentőcsoport tagja, Fonyód Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete pedig 408 276 forint értékben kapott védőruhákat. 

Címkék: eszköz, önkéntes, Somogy, támogatás, tűzoltó, kék hírek