Mi is pontosan a cserepeslemez? 

A cserepeslemezeket nagy ellenállású acélból készítik, számtalanféle színben és stílusban. Fontos lényegi részük, hogy a felrakáskor szinte a megszólalásig hasonlítanak a hagyományos agyagcserepekre, ezért annak ellenére, hogy fémből készülnek, remekül beleilleszthetőek a régebbi, rusztikus épületek stílusába is. A hagyományos tetőfedő anyagokkal szemben több előnyük van. Egyrészt sokkal jobban bírják az időjárás viszontagságait, másrészt jóval gyorsabb és egyszerűbb a felhelyezésük is. A cserepeslemezek ezen kívül sokkal változatosabb színben érhetőek el, mint például a tetőcserepek, és mégis külsőre teljesen képesek hasonlítani azokra.

Milyen típusok léteznek? 

Alapvetően a cserepeslemez a trapézlemezhez hasonló, ám itt a cserép imitálása is a cél. Ebből adódóan léteznek kifejezetten olyan cserepeslemez típusok, amelyek a rusztikus, régi épületek cserépimitációjához húznak a legjobban. Amíg más fajták kifejezetten a modern épületekhez mutathatnak a legjobban. Mivel a cserepeslemezek nem csak festettek, de akár kőzúzalékkal bevontak is lehetnek, ezért teljes mértékben adott a régies hangulat megteremtése is általuk. Az acélt ugyanis többféle módon lehet ebből a szempontból kezelni. A felületkezeléstől függően pedig különféle stílusokat hozhatnak létre, amelyek mindenféle épületekhez passzolnak. Ezen kívül a gyártók is megismerhetőek a jellegzetes cserepeslemezeikről, hiszen gyakran azokat maguk fejlesztik. Eltérhet a lemezek vastagsága, a felületkezelés, minimálisan a forma, illetve a lemezek nagysága is. Például a Pascal cserepeslemezeknek is megvannak a maguk speciális sajátosságaik, ezért érdemes átfutni a Pascal cserepeslemezekről megírt tájékoztatót.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő cserepeslemezt?

A cserepeslemezek kiválasztását a saját igényeinken túl a ház szerkezete is befolyásolja. Van, ahová nagyobb teherbírású lemezekre van szükség, amíg máshol az időjárásnak egy jóval ellenállóbb típusát kell felrakni. Ezen kívül a felületkezelését is érdemes átgondolni. Amíg egy modern épület esetén jó választás lehet a festett felület, addig egy százéves háznál már inkább valami kőporral kezelt modellt érdemes választani. A cserepeslemezek ugyanis az esztétikáról is szólnak, vagyis ezt nem érdemes elhanyagolni. Ugyanúgy kell választanunk, ahogyan a hagyományos cserepeknél tennénk. Pontosan ezért nem árt akár több gyártó termékeit is megtekinteni, hiszen ahogyan ez sok más saját gyártású terméknél is alapvető, úgy a cserepeslemezek esetén is léteznek egyedi fejlesztések. A gyártók általában külön javasolni is tudnak típusokat attól függően mi a cél. Egy felújításra szoruló régi ház teljesen más típust kíván, mint egy erős betonacélból épített gyárcsarnok. Ezeket mindenképp érdemes szem előtt tartanunk, ha cserepeslemezeket szeretnénk.

Címkék: cserepeslemez, pascal, online, kék hírek