A Kaposvári Járási Ügyészség folytatólagosan, nagyobb értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat azzal két kaposvári férfival szemben, akik vasúti kábeleket loptak Kaposvár környékén.

A vádlottak – akik közül a fiatalabb férfi egy lopás miatt felfüggesztett fogházbüntetés alatt állt – 2022 márciusában Nagykanizsa-Dombóvár közötti vasútvonal Kaposvár és Taszár közötti szakaszán kerestek egy félreeső helyet, ahol a sínszál mellett futó kábelcsatorna fedlapját leemelték, majd két ponton elvágták a térközbiztosító kábelt, és abból 85 métert elloptak. 

A vádlottak nem törődtek azzal, hogy cselekményük miatt a vasúti pályát szintben merőlegesen keresztező, közeli vasúti átjárók üzemi berendezései meghibásodtak, ugyanis amint a vasúti szerelvény a vasúti átjárók áthaladási pontját elérte, a fényjelző készülék piros villogó fényjelzés helyett elsötétült és a félsorompók nyitott állapotban maradtak. A meghibásodást a vasúttársaság alkalmazottai ugyan néhány percen belül észlelték és a balesetek elkerülése érdekében a szükséges intézkedéseket megtették, ennek ellenére az ott közlekedők közvetlen veszélyben voltak.

A vádlottak azonban nem elégedtek meg ennyivel, és 2022 áprilisában is elloptak 100 méter vasúti kábelt. A két férfi később a fél millió forint értékű kábelt hamis okiratokat felhasználva hulladékfémként leadták, amivel a kábel értékéhez képest elhanyagolható összegű pénzt szereztek.     

Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában a vádlottakkal szemben börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

(A fényképeket a nyomozó hatóság a helyszíni szemle során készítette.)

Címkék: kábel, sorompó, forgalom, veszély, vonat, közlekedés, vasút, lop, tolvaj, kék hírek