A Kaposvári Járási Ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a négy férfival szemben, akik közül egyikük Horvátországban beszerezte, fia Magyarországra szállította, majd vevőik belföldi értékesítés céljából megvették a csempészett dohányárut.

A vád szerint a vádlottak 2021-ben álltak üzleti kapcsolatban, megállapodásuk szerint a horvát állampolgárságú férfi fia segítségével a több mint 100 kg fogyasztási dohányt több alkalommal egy barcsi hétvégi házba szállította úgy, hogy az adóterheket nem fizették meg utána. A vevők a csempészett árut már Barcson vették át.

A nyomozó hatóság először az idősebbik vásárlóra csapott le, amikor 2021 novemberében a csempészárut szállító vádlottat ellenőrzés alá vonták és lefoglaltak tőle 44 kg adózatlan dohányt. A másik vevő sem tudott sokkal tovább kereskedni a hatóságok megkerülésével szerzett jövedéki termékekkel, tőle 2021 decemberében foglaltak le közel 100 kg dohányt és több doboz zárjegy nélküli cigarettát.

A férfiak összességében öt millió forint feletti vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek azzal, hogy a dohánytermékek után nem fizették meg jövedéki adót és az általános forgalmi adót.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában a vádlottakkal szemben felfüggesztett börtönbüntetést, pénzbüntetést és vagyonelkobzást indítványozott.

Címkék: adózatlan, cigaretta, csempész, dohány, kék hírek