A Kaposvári Járási Ügyészség költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a kaposvári férfival szemben, akit közel 1,5 millió forint értékű adózatlan jövedéki termék szállítása közben fogtak el a pénzügyőrök.

A vádlott 2021 novemberében a házastársa tulajdonában lévő kisautóval Budapestre ment, ahonnan 800 doboz, duty free címkés, zárjegy nélküli adózatlan cigarettával tért vissza azzal a céllal, hogy az árut az adó megfizetése nélkül tovább fogja értékesíteni.

A férfi már az M7-es autópálya Somogy megyei szakaszán járt, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei az egyik pihenőhelyen ellenőrzés alá vonták, melynek során a gépkocsi hátsó ülésén megtalálták az adózás alól elvont, származási igazolással nem rendelkező jövedéki termékeket, amelyeket lefoglaltak.

A vádlott a jövedéki termék belföldön történő birtoklásával jövedéki adó és áfa adónemekben közel 1,1 millió forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek, amit ugyanakkor még a vádemelés előtt megfizetett, ezért a büntetőtörvény rendelkezése folytán lehetővé vált vele szemben enyhébb büntetés kiszabása.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában a vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabására és az adózatlan cigaretták elkobzására tett indítványt.

Címkék: zárjegy, jövedéki, cigaretta, adó, autópálya, kék hírek