Csütörtökön, a kora délutáni órákban az erős déli szélben elsodródott SUP-osok és gumimatracosok, túl messzire pedálozott vízibiciklisek találták magukat olyan helyzetben a Balatonon, amiből a vízirendőrök segítsége nélkül nem tudtak volna biztonságosan partra jutni.

A siófoki, balatonfüredi és fonyódi egységek összesen tizenkilenc bajba jutott fiatalt és felnőttet segítették ki szorult helyzetéből.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság tanácsai:

- Aki nem tud úszni, az ne menjen be a természetes vizekbe, inkább a parti sávban hűsítse magát!

- Gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek!

- Soha ne távolodjanak el messze a parttól olyan eszközökkel, amelyek használatával még csak most ismerkednek!

- Kerüljék a vízibiciklikről, egyéb fürdőeszközökről történő hirtelen vízbeugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vagyunk a vízmélységgel, valamint a vízhőmérséklet is hirtelen sokkhatással van a szervezetre!

- Amennyiben nem biztosak saját úszni tudásukban és vízijárművekkel vízre mennek, mindenképpen viseljenek mentőmellényt!

- Lehetőleg kerüljék az extrém melegben a hőcsúcsokban (11 és 16 óra között) való nyílt vízen tartózkodást!

- Lehetőleg ne fogyasszanak alkoholt, a szeszes italtól befolyásolt vagy bódult állapotban a fürdőzés életveszélyes!

- A parttól távol kerüljék az egyedül való úszást, fürdőeszköz használatot!

- Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt! Ha a part mellett elalszik a gumimatracon, akkor is kisodródhat a mély vízbe.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon!

Címkék: vízirendőrség, balaton, mentés, kék hírek