A Kaposvári Járási Ügyészség Barcsi Kirendeltsége orvvadászat bűntette és lopás bűntette miatt emelt vádat azokkal a férfiakkal szemben, akik rendelkeztek érvényes vadászjeggyel és fegyvertartási engedéllyel, azonban a jogszabályokat megkerülve lőttek ki és tulajdonítottak el több vadat. 

A vádirat lényege szerint az idősebb vádlott tagja volt egy Barcs környéki vadásztársaságnak, ahol társa vendégvadászként legálisan vadászhatott volna, de a terhelt ismerősét se 2020 decemberében, se 2021 januárjában nem írta be a vadásztársaság nyilvántartó könyvébe. A két illegális vadászat során a fiatalabb férfi egy-egy gímszarvas borjút ejtett el, amit a helyszínekről a bűncselekmény elkövetéséről tudomással nem bíró személyekkel elszállíttattak és feldolgoztattak.   

A harmadik alkalommal a vádlottak vendégvadászként szerepeltek a nyilvántartásban, de a hat kilőtt vaddisznót tiltott vadászati eszközzel - éjjellátó célzó felhasználásával - terítette le a fiatalabb férfi. A terheltek a lelőtt állatokból három vaddisznót nem láttak el nagyvad azonosítóval, hanem ezeket is ellopták.

A férfiak összesen 243 ezer forint értékben tulajdonítottak el vadat a vadásztársaság sértettől, azonban az elkövetési érték már a nyomozás során lefoglalás és visszafizetés révén megtérült.

Az ügyészség a Barcsi Járásbíróságra benyújtott vádiratában a terheltekkel szemben felfüggesztett börtönbüntetést, pénzbüntetést és a vadászati foglalkozástól eltiltást indítványozott.

(A felhasznált fényképeket a nyomozó hatóság készítette.)

Címkék: gímszarvas, orvvadász, lőfegyver, vaddisznó, Barcs, kék hírek