Legnagyobb tűz

Február huszonhatodikán csaptak fel a lángok a fonyódi berekben, ahol a nádasban és a száraz aljnövényzetben gyorsan terjedt a tűz. A marcali, a siófoki, a kaposvári, a zalakarosi, a pacsai és a keszthelyi hivatásos, a balatonboglári önkormányzati, valamint a fonyódi önkéntes tűzoltókat riasztották a tűzesethez. A százhúsz hektáron pusztító lángokat végül több, mint ötven tűzoltónak, csaknem tizenegy óra leforgása alatt sikerült teljesen eloltani.

Berektűz oltása Fonyódon - Fotó: Somogy MKI
Berektűz oltása Fonyódon - Fotó: Somogy MKI

Legnagyobb borulás

Szalagkorlátnak ütközött, majd felborult egy személyautókat szállító nyerges vontató március tizenhatodikán, az M7-es autópályán, Balatonendréd térségében. A felborult jármű teljesen elfoglalta az útpályát, ezért az érintett sztrádaszakaszt le kellett zárni. A balesethez Székesfehérvárról tűzoltódaru is érkezett. A több, mint hat órán át tartó beavatkozás során, a siófoki egységek áramtalanították a vontatót, megszüntették az üzemanyag szivárgást és az autómentőkkel közösen felszámolták a forgalmi akadályt.

Felborult autószállító mentése - Fotó: Somogy MKI
Felborult autószállító mentése - Fotó: Somogy MKI

Legtöbb baleset egy nap leforgása alatt

A Somogy megyei utakon öt baleset is történt április huszonkettedikén, ahol a tűzoltók segítségére volt szükség. A kora reggeli órákban szántóföldre csapódott és tetejére borult egy teherautó Zselicszentpál külterületén. A kaposvári hivatásos tűzoltók feszítővágóval és kéziszerszámokkal kiszabadították a járműbe szorult két utast, ám egyikükön már nem lehetett segíteni, a helyszínen életét vesztette. Balatonszentgyörgy térségében egy kamion a szalagkorlátot átszakítva árokba csapódott, Somogyvámoson pedig egy pótkocsis traktor borult az oldalára. Egymásba rohant két személyautó a délutáni órákban a 68-as főúton, Lábod és Nagyatád között. Nem sokkal később pedig két személyautó karambolozott frontálisan, a 61-es főúton, Nagybajom térségében. Az ütközés következtében a kocsik árokba csapódtak és az egyik maga alá gyűrte a másik autót. Ennél a balesetnél a böhönyei önkormányzati és a nagybajomi önkéntes tűzoltók végezték a műszaki mentést. A járművekben csak a sofőrök utaztak, akik könnyebben megsérültek.

Felborult teherautó mentése - Fotó: Somogy MKI
Felborult teherautó mentése - Fotó: Somogy MKI

Legnagyobb összefogás

Példátlan összefogás bontakozott ki Kadarkúton június utolsó hétvégéjén, ahol több, mint háromszáz lakóházat rongált meg a péntek esti vihar. Szombaton csaknem 170-en vettek részt a kárfelszámolásban. Vasárnapra viszont valamennyi dunántúli megyéből, Pest megyéből és a fővárosból, több mint 350-en érkeztek a kisvárosba, hogy segítsenek a munkálatokban. Az összefogásban résztvevők házról házra jártak, megbontották a sérült tetőszerkezeteket, és ideiglenes fóliázással megvédték a lakóházakat a beázás ellen.

Tető fóliázása Kadarkúton - Fotó: Somogy MKI
Tető fóliázása Kadarkúton - Fotó: Somogy MKI

Legjobb hangulatú verseny

Augusztusban rendezték meg a XIV. Tűzoltó Hagyományőrző Kocsifecskendő Versenyt. Somogy megye nyolc településéről érkeztek a tűzoltó hagyományok lelkes követői Marcaliba. A látványos versenyszámok között szerepelt a „mocsárjárás”, a palánkugrás, a füsttel telített helyiségből történő életmentés és természetesen vízsugárszerelés a kocsifecskendőről. A dobogó harmadik fokára a nagyatádi hivatásos tűzoltók állhattak fel, míg a siófoki hivatásos tűzoltók nyakába ezüstérem került. A legjobbnak járó kupát pedig a barcsi hivatásos tűzoltók érdemelték ki.

Kocsifecskendő verseny Marcaliban - Fotó: Somogy MKI
Kocsifecskendő verseny Marcaliban - Fotó: Somogy MKI

Somogyiak az ország legerősebb tűzoltói

A legerősebb tűzoltók versenyén folytatta nyerő szériáját a KÖTÉL Egyesület önkéntes tűzoltója, ifjabb Bodó László a 30 év alatti férfiak kategóriájában. A 30-40 év közötti korcsportot a Bolhási Önkéntes Tűzoltóság színeiben induló Kiss János nyerte, aki nem csak kategóriájában álhatott a dobogó legfelső fokára, hanem az abszolút versenyben is győzedelmeskedett, így ő vehette át a legjobbnak járó vándorkupát. A legjobb női önkéntes tűzoltó a KÖTÉL Egyesület önkéntes tűzoltója, Török Eszter lett, aki korcsoportjában a második helyezést érte el.

TFA verseny után a somogyi versenyzők - Fotó: KÖTÉL Egyesület
TFA verseny után a somogyi versenyzők - Fotó: KÖTÉL Egyesület

Legkeményebb verseny

Az ország minden tájáról érkeztek versenyzők szeptember nyolcadikán Ropolypusztára, ahol a legkeményebb tűzoltók mérték össze tudásukat és felkészültségüket az Országos Tűzoltó Favágóversenyen. A leggyorsabb versenyzőnek 10,16 másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy leszerelje, megfordítsa, és újra felszerelje a motorfűrész vágószerkezetét. Az egyéni fadöntés versenyszámban egy harminc centiméter átmérőjű bükköt kellett kidönteni az indulóknak úgy, hogy a talajtól tizenöt centiméter magasságban kellett vágást készíteni. A kombinált versenyszám pedig darabolásból, gallyazásból, választékolásból, hasításból és sarangolásból állt. Itt mutatkozott meg igazán a jó csapatszellem, a tűzoltók közötti összhang és a rutin. Az abszolút győztesnek járó elismerést idén a miskolci hivatásos tűzoltók érdemelték ki derekas helytállásukkal.

Országos Tűzoltó Favágóverseny - Fotó: Somogy MKI
Országos Tűzoltó Favágóverseny - Fotó: Somogy MKI

Legtöbb tűzoltó a versenypályán

Idén is a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezte meg a BM OKF Országos Atlétika Bajnokságot, szeptember huszonharmadikán. A versenynek tizenegyedik alkalommal Kaposvár adott helyszínt, ahol 19 csapat csaknem 250 versenyzője várta a startpisztoly eldördülését. Az atlétikai versenyszámok az indulók részéről komoly erőfeszítést és kitartást igényeltek. Valamennyi versenyző derekasan küzdött minden egyes másodpercért és minden egyes centiméterért, hogy értékes pontokkal térhessen haza. A versenyen az induló csapatok közül Borsod-Abaúj-Zemplén megye tűzoltói hódították el a legeredményesebb csapatnak járó kupát a főváros és Csongrád-Csanád megye előtt. A dobogóról éppen csak lemaradt a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egysége.

BM OKF Országos Atlétika Bajnokság - Fotó: Somogy MKI
BM OKF Országos Atlétika Bajnokság - Fotó: Somogy MKI

Legtöbb házi kedvenc a kút mélyén

Október huszonegyedikén öt macska esett egy kiszáradt kútba Ádándon, egy családi ház udvarán. A kút kávájára elhelyezett húsos ládát szemelték ki zsákmányuknak a játékos cicák, ám amikor mindannyian beleugrottak a ládába, az megborult és a kút mélyére zuhantak. A macskák mentésére a siófoki hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók siettek, akik mentőállvány segítségével, kötélbiztosítással ereszkedtek le a körülbelül húszméteres mélységbe, majd épségben felhozták a szerencsétlenül járt házi kedvenceket.

Macskamentés Ádándon - Fotó: Siófok HTP
Macskamentés Ádándon - Fotó: Siófok HTP

Legnagyobb szintkülönbség

A Zagreb Firefighter Stair Challenge már 2013 óta megrendezi a mára már hagyománnyá vált adománygyűjtő lépcsőfutó versenyét. A kezdeményezés szerint a tűzoltók egy harmincegy emeletes üzletház tetejére futva mutatják meg felkészültségüket, rátermettségüket, mindeközben népszerűsítik munkájukat és nem utolsó sorban segítik a rászorulókat. Somogy megyéből Veres Soma Dániel tűzoltó őrmester a Kaposvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetője, a KÖTÉL Egyesület részéről pedig Török Eszter és ifj. Bodó László teljesítették a kihívást december negyedikén. A tavalyi évhez hasonlóan idén is virtuálisan vettek részt a versenyen és futották le a távot. Harmincegy emeletes épület hiányában a magyar versenyzők a ropolyi tótól küzdötték fel magukat a zselici Csillagpark kilátójának tetejéig. A versenyzők így összesen 1,55 km távot futottak teljes védőfelszerelésben, amit tovább nehezített a 107 méteres szintemelkedés és a -5 fokos hőmérséklet.

Lépcsőfutás a kilátó tetejére - Fotó: KÖTÉL Egyesület
Lépcsőfutás a kilátó tetejére - Fotó: KÖTÉL Egyesület

Címkék: izgalmas, évértékel, kemény, tűz, baleset, Somogy, kék hírek