A Siófoki Járási Ügyészség nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a 38 éves siófoki férfival szemben, aki több millió forint értékben vett fel megrendeléseket ügyfeleitől, azonban átvett összegeket nem utalta át a gyártónak.

A vádlott nyílászárók és redőnyök viszonteladójaként több gyártóval is partneri viszonyban állt, azonban 2019 év végére komoly pénzzavarba került; meg nem fizetett alkalmazotti bérek és szállítói számlák, kölcsönök és hátralékos NAV tartozás is terhelték. A vádlott ekkor elhatározta, hogy ügyfeleitől fog pénzt kicsalni.

Az egyik sértett 2019 októberében a vádlott cégétől 1,7 millió forint értékben rendelt nyílászárókat, melynek ellenértékét a sértett banki átutalással megfizette. A vádlott ekkor a megrendelő lapot ugyan elküldte gyártónak, a gyártás megkezdéséhez szükséges – a megrendelési díj 50 százalékát kitevő – előleleget azonban nem, így már az ügylet megkötésekor sem állt szándékában annak teljesítése. 

A vádlott az összegek beérkezése után a megrendelt áruk holléte után érdeklődő ügyfelei előtt arra hivatkozott, hogy az írásbeli szerződés szerint a teljesítésre 1 év áll rendelkezésre, ugyanakkor a megrendelések leadásakor az áruk leszállítását még jóval rövidebb határidőre – körülbelül 60 napra – ígérte, illetőleg a nyomozás során megállapítható volt az is, hogy az átvett előlegeket a céljuktól eltérően használta fel.

A férfi ezzel a módszerrel további öt sértettet ejtett tévedésbe, akiknek 600.000 és 3.600.000,-Ft közötti összegű kárt okozott, ezáltal a 2020 szeptemberéig folytatott csalássorozattal több mint 10 millió forintra tett szert.

Az ügyészség a Siófoki Járásbírósághoz benyújtott vádiratában a férfival szemben börtön fokozatú szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabására, vagyonelkobzás alkalmazására, valamint a sértetteknek okozott kár megtérítésére tett indítványt.

Címkék: redőny, csalás, siófok, kék hírek