A Nagyatádi Járásbíróság 10 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre ítélt egy 45 éves ötvöskónyi férfit gondatlanságból elkövetett testi sértés vétsége miatt.

Az ítélet tényállása szerint a vádlott 9 darab working pit bulldog fajtájú kutyát tartott Ötvöskónyiban, házának bekerített udvarán. Ezen kutyák erőteljes testfelépítésűek, képesek akár 2 méter 15 cm-es magasságot is átugrani, a vádlott kerítése azonban csupán 90 cm magas volt. A kutyák tulajdonosa a kijutást villanypásztor telepítésével is akadályozta, mely - a kerítés magassága miatt  - így sem volt alkalmas az állatok udvaron tartására, azok többször kiszöktek, ilyenkor a helyi lakosokkal fenyegetően léptek fel.

2019. január 15-én a reggeli órákban a vádlott kutyái közül három ismét kiszökött, és egy Ötvöskónyiban található parkban rátaláltak az iskolába igyekvő 13 éves sértettre és húgára, és feléjük fenyegetően indultak meg.

A sértett húgát védve őt háta mögé küldte, ő maga pedig kerékpárjával a felé futó kutyák elé állt, melyek rátámadtak, őt testszerte harapták, tépték, ezzel neki kb. 20 hét alatt gyógyuló sérüléseket okoztak.

A támadásnak végül a vádlott vetett véget, a sértettet testével védte, majd biztonságba vitte őt.

A büntető törvénykönyv a vádlott által elkövetett cselekményt 1 évig terjedő szabadságvesztés büntetéssel rendeli büntetni, a bíróság ezen büntetési tétel felső határához közelítő büntetést szabott ki. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője azonban felmentésért jelentett be fellebbezést, így az ügy a Kaposvári Törvényszéken folytatódik.

(Borítóképünk illusztráció)

Címkék: pitbull, harci kutya, Ötvöskónyi, sérül, kék hírek