A Somogy Megyei Főügyészség Közjogi Szakága pert indított egy idős asszony cselekvőképességét részlegesen korlátozó gondnokság alá helyezése iránt, mivel a társasházban élő, betegségbelátással nem rendelkező alperes viselkedése miatt több lakó élete is megnehezült.

Az egyedül élő asszony hosszabb ideje küzd pszichés megbetegedéssel, mely ugyan orvosi úton kezelhető, azonban az alperes a gyógykezelést több esetben visszautasította, pszichiátria kezelésen is csak alkalomszerűen jelent meg. Az asszony külső segítséget egyáltalán nem fogadott el, ezért a gyámhatóság az egészségügyi állapotát érintő helyes döntések meghozatala érdekében támogatót sem tudott kirendelni a részére.

Az alperes a szükséges orvosi ellátás visszautasítása miatt a lakókörnyezetében élők mindennapjait indulatos viselkedésével megnehezítette, több szomszédjával szemben is zaklató jellegű magatartást tanúsított. Emiatt ellene több büntetőeljárás indult, melyeket azonban büntethetőséget kizáró ok miatt meg kellett szüntetni.

A Somogy Megyei Főügyészség Közjogi Szakága - a Büntetőjogi Szakág jelzése alapján - az alperes érdekében, és a lakósközösség védelmében keresetet terjesztett elő az idős asszony gondnokság alá helyezése iránt azzal, hogy a bíróság az alperes cselekvőképességét az egészségügyi ellátással összefüggő jogok gyakorlása ügycsoportban korlátozza. Ennek eredményeként az asszony helyett kizárólag gondnoka hozhat az orvosi kezelésével, illetőleg annak visszautasításával kapcsolatos döntéseket.

A járásbíróság a keresetnek helyt adott, az ítélet első fokon jogerőre emelkedett.

Címkék: gondnokság, pszichiátria, szomszéd, ügyészség, kék hírek