Társasházi közös képviselők kérdéseire válaszoltak a katasztrófavédelem szakemberei kedd délelőtt. A szervezet szezonálisan tart felkészítő megbeszélések a lakosságnak, gazdasági szervezeteknek, társasház kezelőknek. A következő három napban a megye több városában is adnak tájékoztatást a tűzmegelőzésről.

"Most kezdődik a fűtési szezon, ami különösen rejt magában veszélyeket. A tűzesetek kialakulását, a szén-monoxid mérgezések kialakulását. Szeretnénk ezeket elsősorban a prevenció, a megelőzés eszközeivel csökkenteni. Szeretnénk hogyha az emberek, a társasházak lakói, a társasházi lakások kezelői figyelembe vennék, elfogadnák azokat az információkat, azokat a tudnivalókat, amiket számukra igyekszünk közvetíteni." - mondta el kérdésünkre Wéber Antal, megyei katasztrófavédelmi igazgató.

társasházi tűzvédelem

A törvényi változások mellett gyakorlati oldalról közelítik meg a társasházakat érintő tűzvédelmi szabályokat. Részeletesen elmagyarázzák mit kell tenni a káresetek megelőzése érdekében, illetve ha már megtörtént a baj, hogyan segíthetik a mentést.

"Fontos a társasházakban a közlekedő útjainak biztosítása, az ott tárolt, tárolható anyagok szabályainak ismerete. A menekülési, mentési útvonalak esetleges lezárási lehetőségei, vagy lezárhatósága. Fontos az, hogy a tűzoltók esetleges beavatkozáskor meg tudják közelíteni az épületet." - árulta el Gulyás László kirendeltségvezető.

társasházi tűzvédelem

A megbeszélésen ott voltak a kaposvári vagyonkezelő munkatársai is. A cég több száz lakás képvisletét látja el a megyeszékhelyen.

"A társasházak lakói általában komolyan veszik, főleg azért, mert mi is hangsúlyt fektetünk a társasházak törvényes működésére. Elsődleges szempont ugye az élet-, és balesetveszélynek a megakadályozása, az ilyen helyzetek elkerülése. Mindent megteszünk azért, hogy a tulajdonosok erről tudomást szerezzenek, illetve betartatjuk az OTSZ előírásait." - foglalta össze Vígh István, társasházkezelési előadó.

November 7-ig Barcs, Nagyatád, Marcali, Kaposvár, és Siófok hivatásos tűzoltó laktanyáiban minden nap délelőtt 10 és délután 16 óra között várják a társasházak közös képviselőit és az érdeklődőket egyaránt.

Címkék: tűzvédelem, társasház, katasztrófavédők, előadás, kék hírek