A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei egy pótkocsis teherautót ellenőriztek Somogy megyében, azonban a sofőr gyanús viselkedése miatt alaposan utánanéztek a járműnek. Az informatikai adatbázisokból feltérképezték a jármű útvonalait és az EKÁER-rendszerben regisztrált szállítmányait.

A pénzügyőrök megérzései nem csaltak, mert kiderült, hogy a teherautó nem volt felszerelve az elektronikus nyomon követésre és útdíjfizetésre alkalmas OBU fedélzeti egységgel. Ezt kihasználva a vállalkozó az útdíjat csak akkor fizette meg, amikor egy bizonyos címzett tette meg az EKÁER-bejelentést. A többi fuvarnál az útdíjfizetés nem, vagy csak részben történt meg. 

Fény derült még arra is, hogy a sofőr a hűtőrács 90 fokos elforgatásával eltakarja rendszámot akkor, amikor nem fizette meg az útdíjat. A rendszer kijátszása miatt a vállalkozó a pótkocsi rendszámát is megváltoztatta.

A pénzügyőrök az utólagosan kiszámolták, hogy a teherautó sofőrje több mint 2,2 millió forintos kárt okozott a költségvetésnek a rendszámos „trükkökkel”.

A pénzügyőrök költségvetési csalás és egyedi azonosító jellel való visszaélés miatt feljelentést tettek a NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságán és az illetékes Rendőrkapitányságon is.

Címkék: fuvar, útdíj, rendszám, sofőr, kék hírek